Welke parfum kiezen? Hoe kies je de juiste geur

Hoe kies je de juiste parfum?

Een parfum kiezen lijkt misschien intimiderend en ontmoedigend, maar dat hoeft het niet te zijn! We geven je een aantal tips waar je op moet letten bij welke parfum kiezen. Want er zijn namelijk enkele zaken waar je rekening mee kunt houden, als je op zoek bent naar een nieuwe parfum.

Kies de geurtonen

Elk parfum of eau de cologne bestaat uit verschillende ‘tonen’. Deze geurtonen bepalen de totale geur. Ze bestaan uit drie verschillende lagen die basis-, hoofd- (top) en middentonen worden genoemd. Ze werken allemaal in synergie om een specifieke geur te scheppen. Sommige parfums worden bijvoorbeeld beschouwd als bloemig en bevatten verschillende geurnoten zoals roos, gardenia of geranium. Andere kunnen wat fruitiger zijn, met ondertonen van citrus of appel. Exotische parfums bevatten kruidige noten als steranijs of zelfs kaneel.

parfums

Ook mannengeuren hebben verschillende geurtonen. Muskusgeuren hebben een zwaardere, meer mannelijke tonen, terwijl andere geuren als dennen of zelfs tonen op basis van leer hebben. Het is altijd een goed idee om te bepalen aan welke soorten eau de cologne of parfum je de voorkeur geeft en dan te kijken welke basis geurtonen ze bevatten voordat je een aankoopbeslissing neemt. Ga dus eerst bij jezelf te rade welke geurtoon je wilt hebben in je parfum.

Kies een concentratie

Geuren zijn er in vier verschillende concentratieniveaus. Naarmate de concentratie hoger wordt, wordt de prijs meestal ook hoger. Meestal hebben colognes of parfums met een hoge concentratie een krachtigere geur en gaan ze langer mee. Ze kunnen een beetje prijzig zijn, maar sommige mensen vinden de hogere prijs absoluut de moeite waard.

welke parfum kiezen

De hoogste concentratie wordt gewoon perfume of parfum genoemd. Dit niveau houdt meestal de hele dag aan met slechts één applicatie op de polsen of in de hals. Eén niveautje lager is de is eau de parfum, dat meestal ongeveer zes uur kan aanhouden na het aanbrengen van de geur. Bij de topdeals vind je betaalbare eau de parfums.

Het derde niveau heet eau de toilette en is meestal redelijk betaalbaar en gemakkelijk te vinden in de winkels. Het vereist meestal meer dan één keer aanbrengen gedurende de dag om het lang te laten duren. De vierde en laagste geurconcentratie is eau de cologne, die maar ongeveer twee uur blijft hangen.

Test de geur

Voordat je besluit een parfum te kopen, moet je zeker een paar eenvoudige tests doen om er zeker van te zijn dat het iets is dat je wilt dragen en waarvan je zult genieten. De sleutel is echter om een paar druppels van de geur op je huid uit te proberen. Onze huid heeft zijn eigen unieke code van hormonen en feromonen, die de manier waarop een geur ruikt licht of zelfs extreem kan veranderen.

welke parfum kiezen

Breng daarom een kleine hoeveelheid op je polsen of je hals aan, wacht even zodat de geur in je huid kan trekken en ruik dan de geur. Soms kan het, afhankelijk van je eigen chemische samenstelling, de geur versterken of verminderen. Het kan ook veranderen als je een bepaalde chemie hebt die niet past bij de mix van de geur.

We hopen je met deze tips een idee te hebben gegeven hoe je het beste je parfum kan kiezen. Wil je een parfum kopen als geschenk? Kies dan een geur die in de geurtonen bevat van de parfums die deze persoon al draagt. Dan weet je zeker dat je goed zit. Of kies een keer een totaal andere parfum, wie weet gaan er deuren naar nieuw geuren open.

Nieuwste artikelen