Wat is het verschil tussen huiduitslag en huidzuivering?

huidzuivering

Heb je huiduitslag of is je huid aan het zuiveren? Herken het verschil

Herken het verschil tussen een huidzuivering en een uitslag van je huid. Als je onlangs een nieuw beauty product in je huidverzorgingsroutine hebt geïntroduceerd, is een huiduitslag in de vorm van een huiduitbarsting wel het laatste wat je wilt zien. Zoals puistjes, schilfers of mee-eters. De kans is groot dat je het product meteen afschrijft en opbergt, om het nooit meer terug te zien.

Maar wacht, hoewel het waar is dat een nieuw product misschien gewoon niet compatibel is met je huid, kan het zijn dat je huid juist gaat purgeren (zuiveren) – en dat is eigenlijk iets goeds.

Hoe weet je nu of je huid aan het purgeren of aan het uitbreken is waardoor je een huidirritatie hebt? Om de situatie te helpen identificeren, is het noodzaak om te weten wat het verschil tussen beiden is en hoe je elke situatie moet aanpakken.

Wat is huidzuivering?

huidzuivering

Of je er nu van gehoord hebt of niet, huidzuivering komt ongelooflijk vaak voor. In basistermen verwijst het gewoon naar de reactie die sommige huid heeft op bepaalde ingrediënten, namelijk retinolen en zuren. Als je een nieuwe chemische peeling uitprobeert, haalt het de bovenste laag van je huid weg en regenereert nieuwe huid, waardoor mogelijk irritatie en verstoppingen (lees: puistjes) aan de oppervlakte komen.

Wanneer je bijvoorbeeld start met een nieuwe werkzame stof tegen acne, wordt het vaak eerst erger voordat je verbetering ziet. Dit is een bekende bijwerking van topische of orale retinoïden zoals tretinoïne (Retin-A) of isotretinoïne (Accutane).

Hoewel niemand het graag ziet, is purgeren eigenlijk een heel goed teken! Het betekent dat het medicijn (oraal of topisch) werkt, en dat je huid de afvalstoffen en bacteriën die je acne hebben veroorzaakt aan het afvoeren is.

Topische retinoïden bevorderen de cel vernieuwing en werken als ‘pijpenragers’ voor je poriën. Daarbij ruimen ze verstoppingen veel sneller op. Zodra je verwijdert wat de porie blokkeert en de topische retinoïde blijft gebruiken, kun je voorkomen dat er in de toekomst verstoppingen ontstaan.

Wat is huiduitslag?

zonnebrandcrème in de winter huiduitslag

Aan de andere kant heb je je klassieke breakouts, die zich voordoet in huiduitslag. Deze huiduitslag is er in verschillende vormen. Je kunt te maken krijgen met puistjes of cysten (bultjes), puisten (met pus gevulde bultjes), witte of zwarte mee-eters.

Zoals je waarschijnlijk wel weet, zijn breakouts geen goede zaak. Acne is een ontsteking die zich ontwikkelt rond je follikels. Personen met acne, produceren veel olie en die komt vast te zitten onder kleverige cellen die de poriën blokkeren.

Acne-uitbraken kunnen door veel verschillende dingen worden veroorzaakt, waarvan hormonen, stress en voeding de meest voorkomende zijn. Deze kunnen allemaal een ontstekingsreactie diep in je poriën uitlokken en een perfecte omgeving creëren voor bacteriën om te groeien.

Hoe ziet huidzuivering eruit?

Het slechte nieuws is dat huidzuivering er bijna hetzelfde uit kan zien als gewone acne, ontstekingsacne om precies te zijn (d.w.z. puisten, mee-eters/witte koppen en cysten).

Het goede nieuws; het verschil tussen huidzuivering en een gewone huiduitslag is eigenlijk heel eenvoudig. Ondanks dat de twee erg op elkaar lijken.

Huidzuivering heeft de neiging veel sneller en heviger te zijn en bijna altijd na de introductie van een nieuw beauty product of medicijn. Dat gezegd hebbende, zijn ze van voorbijgaande aard, in tegenstelling tot traditionele huiduitslag, die een langdurige interventie nodig heeft om te verbeteren.

Huidzuivering heeft ook de neiging om te gebeuren rond dezelfde actieve ingrediënten, zoals retinolen, alfa- en bètahydroxyzuren, en acne-bestrijdende ingrediënten als salicylzuur en benzoylperoxide.

Kortom, evalueer je routine en gewoonten van de afgelopen dagen. Vraag jezelf af of je nieuwe beauty huidverzorgingsproducten of medicijnen hebt geprobeerd. Of je het dieet of slaapschema hebt veranderd. Dit zal je helpen om vast te stellen aan welke veranderingen je huid zich misschien aanpast.

Hoe lang duurt een huidzuivering?

Een huidzuivering kan volgens artsen twee tot drie weken duren. In het algemeen zou de driftbui van je huid binnen vier tot zes weken na het begin van een nieuw beauty huidverzorgingsregime moeten afnemen. Als je begint met een nieuw beauty product dat bekend staat om zuivering, maar de puistjes duren langer dan 4-6 weken, dan kan dat een teken zijn dat het product niet voor je werkt of de zaak juist verergert.

Hoe kun je huid die zich zuivert behandelen?

volgorde gezichtsverzorging huiduitslag

Als je huid zich zuivert, troost je dan met de wetenschap dat je behandeling werkt en de uitbraak slechts tijdelijk is. Je kunt het beste geduld hebben en wachten tot je huid haar cyclus heeft afgerond (of tenminste 4-6 weken, zodat je het probleem kunt helpen identificeren).

Als het purgeren te ongemakkelijk is, praat dan met je dermatoloog over wat je kunt verwachten en hoe je de effecten van het beauty product kunt verminderen totdat je huid is gereguleerd. Als je een topisch middel gebruikt, overweeg dan de hoeveelheid of de frequentie waarmee je het gebruikt te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld één keer per week retinol gebruiken en het dan langzaam weer opvoeren tot twee tot drie keer per week.

In beide gevallen (huidzuivering en huiduitslag) is het belangrijk om je huidbarrière te ondersteunen met een zacht vocht inbrengende crème. Lees ook meer over wat is de juiste volgorde gezichtsbehandeling.

Nieuwste artikelen