Waarom je altijd een veiligheidsgordel moet dragen

veiligheidsgordel dragen

Het belang van een veiligheidsgordel

Veiligheidsgordels redden letterlijk levens en dat doen ze op meerdere manieren. Een veiligheidsgordel houd je op de plaats en tijdens een botsing is dat meestal de beste plek waar je je kunt bevinden. Je wilt namelijk niet rondgeslingerd worden in de auto tijdens een botsing, waarbij gebroken benen, borstbeen, ribben en wervels geen uitzondering zijn. Een gordel houd je stevig op de plek. 

Afgezien van het feit dat de meeste veiligheidssystemen ontworpen zijn om hun werk te doen in verband met de zitposities in de auto, is het allesbehalve prettig om door de auto te vliegen en voorruit, deuren, ramen, dak, voorstoelen of dashboard te raken.

Uit een auto vliegen

autogordel dragen

Veel mensen worden uit hun auto geslingerd als de botsing gepaard gaat met het kantelen van hun auto of ongeplande afdalingen van onverharde heuvels. Veel van de uit de auto geslingerde personen sterven bij de landing en sommigen worden zelfs geplet door hun eigen kantelende auto. Cliff Burton, de eerste bassist van Metallica, stierf toen hun tourbus tijdens een botsing op hem viel.

Bovendien vliegen veel mensen uit hun auto door de voorruit. Als je auto door een botsing tot stilstand komt, blijf je in beweging en het asfalt frontaal ontmoeten is niet het leukste wat er is.

Airbags

Het hebben van airbags maakt het dragen van een veiligheidsgordel niet overbodig. Allereerst zijn airbags ontworpen om de persoon in de stoel te beschermen. Als je er niet bent, zijn de airbags waardeloos. Ten tweede, als je geen veiligheidsgordel hebt om je tegen te houden, kom je te dicht bij de airbag en dan zie je hoe ernstig een klap van een airbag kan zijn. Er zijn zelfs voorbeelden bekend van mensen die zijn overleden, nadat ze door een airbag waren geraakt. Wil de airbag je goed beschermen, in plaats van verwonden? Dan moet je in de juiste positie zitten waarbij een autogordel je op de juiste plek houdt.

Natuurkunde

Zoals al gezegd, als de auto tijdens een botsing tot stilstand komt, blijft je lichaam bewegen. Dit betekent dat je andere plaatsen in de auto zult raken. Enkele van de meest voorkomende verwondingen zijn verbrijzelde knieën (vandaar de knie-airbags die, nogmaals, nutteloos zijn als je knie niet is waar hij hoort te zijn) en polsen (mensen hebben de neiging om het stuur vast te pakken en we zijn niet sterk genoeg om de kracht van ons lichaam dat met 60 km/u vliegt met de kracht van onze armen tegen te gaan). Je polsen kunnen om dezelfde reden ook gewond raken. 

veiligheidsgordel

Ook botsen veel mensen met hun borst tegen het stuur en veroorzaken ernstige inwendige verwondingen, of zelfs onmiddellijke dood. Veiligheidsgordel voorkomt of verlicht al deze problemen en zijn daarom van groot belang om te dragen. 

Over inwendige verwondingen gesproken, veel daarvan komen bij de zogenaamde inwendige botsingen. Deze treden op wanneer je lichaam uiteindelijk stilstaat, maar je inwendige organen blijven bewegen en ze botsen tegen de botten in je lichaam en andere organen. Dit kan ernstige schade veroorzaken en hoe abrupter de stop, hoe krachtiger deze interne botsingen zijn.

Hoe veiligheidsgordels je veilig houden

Veiligheidsgordels pakken dit op een paar manieren aan. Ten eerste brengen ze veel van de kracht over op je heupen, schouders en borstbeenderen, die veel van de kracht van de botsing kunnen weerstaan. Ten tweede rekken ze een beetje uit en vangen veel van de kracht op. Niets kan de natuurkunde overrulen, maar het is een dunne lijn die staat tussen de schok en pijn van een auto-ongeluk en inwendige bloedingen door een botsing. Veiligheidsgordel houd je dichter bij de schokkant en dat is de meer wenselijke kant.

Autogordel waarschuwingsalarm

veiligheidsgordels kinderen

Alle voorgaande voorbeelden zouden genoeg moeten zijn om je het belang van het dragen van een autogordel te laten zien. Ze komen echter allemaal aan de orde bij een onverwacht incident. Er is één reden waarom je een autogordel moet dragen, ook als je niet beweegt en alles vast goed komt tijdens de autorit. Het zijn die autogordel waarschuwingsgeluiden die maar niet ophouden in moderne auto’s. Deze irritante piep is er niet voor niets. Het geeft aan dat je gewoon je autogordel moet dragen. En dat is maar beter ook, het beschermt je tijdens de autorit en je bent gelijk verlost van dat irritante waarschuwingsalarm. 

Kortom, rijd veilig en draag altijd een veiligheidsgordel. 

Nieuwste artikelen