Scandinavisch design: eenvoud en functionaliteit

Scandinavisch design: eenvoud en functionaliteit

Scandinavisch design is een beweging die in de jaren 1950 ontstond in de Noord-Europese landen Denemarken, Noorwegen, Zweden, IJsland en Finland. Het staat bekend om zijn eenvoud, minimalisme en functionaliteit. In dit artikel duiken we dieper in de kenmerken van Scandinavisch design en de invloed ervan op de moderne interieur- en productontwerpen.

Kenmerken van Scandinavisch design

Scandinavisch design wordt gekenmerkt door een aantal specifieke kenmerken. Hier zijn enkele van de meest prominente:

 • Eenvoud: Scandinavisch design is bekend om zijn eenvoudige en duidelijke lijnen. Het vermijdt overbodige details en richt zich op de essentie van het ontwerp.
 • Functionaliteit: Elk element in een Scandinavisch ontwerp heeft een doel. Het ontwerp is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook functioneel en praktisch.
 • Natuurlijke materialen: Scandinavisch design maakt veel gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, leer en wol. Dit draagt bij aan de warme en gezellige sfeer die typisch is voor deze stijl.
 • Licht en kleur: Vanwege de lange, donkere winters in Scandinavië, speelt licht een belangrijke rol in het ontwerp. De kleurenpaletten zijn vaak licht en neutraal om zoveel mogelijk natuurlijk licht te reflecteren.
  .

Invloed van Scandinavisch design

Scandinavisch design heeft een grote invloed gehad op de wereld van interieur- en productontwerp. Merken zoals IKEA, HAY en Muuto zijn slechts enkele voorbeelden van bedrijven die deze stijl hebben omarmd en wereldwijd populair hebben gemaakt.

Een studie uit 2018 van de Universiteit van Göteborg toonde aan dat Scandinavisch design een van de meest populaire interieurstijlen is in Europa en Noord-Amerika. De studie wees uit dat de eenvoud, functionaliteit en het gebruik van natuurlijke materialen van Scandinavisch design bijdragen aan zijn aantrekkingskracht.

Voorbeelden van Scandinavisch design

Er zijn talloze voorbeelden van Scandinavisch design die de kenmerken van deze stijl illustreren. Hier zijn er een paar:

 • De Panton Chair: Ontworpen door Verner Panton in 1960, is deze stoel een icoon van Scandinavisch design. Het is gemaakt van één stuk kunststof en heeft een eenvoudige, maar opvallende vorm.
 • De PH-lamp: Ontworpen door Poul Henningsen in 1926, is deze lamp een perfect voorbeeld van de functionaliteit en het gebruik van licht in Scandinavisch design. De lamp is zo ontworpen dat het licht gelijkmatig wordt verdeeld, zonder verblinding.
 • Het Fiskars-schaar: Dit eenvoudige, maar functionele ontwerp van Olof Bäckström uit 1967 is een ander icoon van Scandinavisch design. Het is gemaakt van lichtgewicht, duurzaam materiaal en heeft een ergonomische vorm voor gemakkelijk gebruik.
  .

Eenvoud en functionaliteit tezamen

Scandinavisch design combineert eenvoud, functionaliteit en het gebruik van natuurlijke materialen om prachtige, praktische ontwerpen te creëren. Het heeft een grote invloed gehad op de wereld van interieur- en productontwerp en blijft een populaire stijl over de hele wereld. Of je nu een ontwerper bent op zoek naar inspiratie, of gewoon iemand die zijn huis wil inrichten, Scandinavisch design biedt talloze mogelijkheden om schoonheid en functionaliteit te combineren.

Goed om te Lezen: Voor meer interessante artikelen over design en andere onderwerpen, bezoek Goed om te Lezen.

Nieuwste artikelen