Hoe ontvel je tomaten?

Hoe ontvel je tomaten?

Hoe ontvel je tomaten het beste? 

Tomaten ontvellen is een eenvoudige techniek die vaak wordt gebruikt in de keuken om soepen, sauzen en andere gerechten te bereiden. Door de huid te verwijderen, krijg je een gladdere textuur en een meer geconcentreerde tomatensmaak in je gerechten. Leer hoe je stap voor stap tomaten op de juiste manier kunt ontvellen.

1. Voorbereiding hoe ontvel je tomaten

Kies de juiste tomaten

Bij het ontvellen van tomaten is het belangrijk om rijpe tomaten te gebruiken, omdat de huid van rijpe tomaten gemakkelijker loslaat. Kies tomaten die stevig aanvoelen en een levendige rode kleur hebben.

Verzamel je materialen

Je hebt de volgende materialen nodig:

  • Tomaten
  • Een scherp mes
  • Een snijplank
  • Een grote pot
  • Een schuimspaan of tang
  • Een kom met ijswater

Maak een kruislingse snee

Voordat je de tomaten blancheert, gebruik je een scherp mes om een kleine, ondiepe X-vormige snee aan de onderkant van elke tomaat te maken. Dit helpt om de huid gemakkelijker los te laten.

2.  Het blancheren van de tomaten

Breng water aan de kook

Vul een grote pot met water en breng het aan de kook. Zorg ervoor dat er voldoende water is om de tomaten volledig onder te dompelen. Gebruik een kokend water kraan, waarmee je energie en water bespaart. Hiermee heb je direct heet water uit de kraan, ideaal voor het blancheren van tomaten.

Blancheren

Zodra het water kookt, dompel je de tomaten voorzichtig onder in het hete water met behulp van een schuimspaan of tang. Laat de tomaten 30 seconden tot 1 minuut blancheren, of totdat de huid begint te rimpelen.

Koel de tomaten af

Haal de tomaten met een schuimspaan of tang uit het kokende water en dompel ze onmiddellijk onder in een kom met ijswater om het kookproces te stoppen.

hoe ontvel je tomaten

3. Het ontvellen van de tomaten

Begin met pellen

Zodra de tomaten zijn afgekoeld, begin je met het pellen van de huid, beginnend bij de X-vormige snee die je eerder hebt gemaakt. De huid moet gemakkelijk loskomen.

Snijd de tomaten indien nodig

Als je de tomaten in stukjes wilt snijden, kun je dit nu doen met een scherp mes op een snijplank.

4. Alternatieve methoden voor het ontvellen van tomaten

Gebruik van een dunschiller

Als alternatief voor blancheren kun je ook een dunschiller met gekarteld mes gebruiken om de huid van de tomaten te verwijderen.

Het gebruik van een gasfornuis

Als je een gasfornuis hebt, kun je de tomaat met een tang boven de vlam houden. Draai de tomaat regelmatig om, totdat de huid overal gerimpeld is, en pel vervolgens de huid af.

gazpacho soep

Veelgestelde vragen hoe ontvel je tomaten

Waarom zou je tomaten ontvellen?

Het ontvellen van tomaten is handig als je een zijdezachte textuur wilt voor sauzen, soepen of conserven.

Kan ik de tomaten ook ontvellen zonder ze te blancheren?

Ja, je kunt een dunschiller met een gekarteld mes gebruiken, of de tomaten roosteren boven een open vlam.

Wat kan ik doen met de overgebleven tomatenschillen?

Je kunt de schillen gebruiken in soepen of sauzen voor extra smaak, of ze toevoegen aan een composthoop.

Nu weet je welke stappen je moet nemen en welke technieken je kunt gebruiken voor het effectief ontvellen van tomaten. Of je nu een gladde tomatensaus of een heerlijke gazpacho soep wilt maken, het ontvellen van tomaten is een essentiële vaardigheid voor elke thuiskok.

Artikel van Goed om te lezen in de categorie Lifestyle

Nieuwste artikelen