Hoe herken je ongezonde nagels?

ongezonde nagels en nagelmode

Zichtbare tekenen van ongezonde nagels die je niet moet negeren

In een wereld waar zoveel kunstnagels bestaan, zoals acryl, gelpolish en gelnagels, kan het gemakkelijk zijn om de verzorging van je natuurlijke nagels te vergeten. Immers, één afspraak met je nagelstyliste en onverzorgde nagels kunnen meteen worden bedekt en getransformeerd in een prachtig uitziende manicure die wekenlang meegaat.

Je moet echter de staat van je natuurlijke nagels niet vergeten. Het uiterlijk en het gevoel van je natuurlijke nagels kan vaak een verklikker zijn van je algemene gezondheid. Zo kunnen bepaalde nagelproblemen wijzen op een vitaminetekort. Terwijl andere wijzen op ernstigere gezondheidsproblemen waarvoor je misschien naar de dokter moet.

In elk geval is het belangrijk om te weten waar je op moet letten als je vermoedt dat je ongezonde nagels hebt. Wat zijn de tekenen van ongezonde nagels en waar moet je op letten?

nagels verzorgen

Wat veroorzaakt ongezonde nagels?

Ongezonde nagels veroorzaakt worden door het gebruik van schadelijke ingrediënten, zoals formaldehyde. Nagelversterkers die formaldehyde bevatten kunnen de nagel paradoxaal broos maken en leiden tot onycholyse, ook wel loslaten genoemd.

Bovendien kan overmatige blootstelling aan aceton de nagel aanzienlijk uitdrogen, wat leidt tot broosheid, afbladdering (schilfers), splijten en breken. Vermijd producten die zichzelf aanprijzen als behandelingen, maar die een nagellakremover vereisen om ze te verwijderen. Dit zijn vaak veredelde blanke polijstmiddelen en kunnen de schade aan de nagels verergeren.

Andere oorzaken van ongezonde nagels zijn schade door verwondingen. Zoals agressief polijsten van de nagels of het verwijderen van nagelriemen. Genetische aanleg kan ook een rol spelen bij de gezondheid van de nagels. Er is een genetische component voor broze nagels en een direct verband met veroudering. Nagels halen hun voedingsstoffen en zuurstof uit de bloedbaan. Maar als je aanleg hebt voor een slechte perifere circulatie, kan zijn dat je nagels niet de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om gezond te zijn.

Het overmatig gebruik van kunstmatige producten zoals nagellak, gel, of acryl, op nagels maakt nagels broos en uitgedroogd. Het proces van het krijgen en verwijderen van deze nagelverbeteringen kan namelijk ook lagen van je natuurlijke nagels verwijderen.

Tekenen van ongezonde nagels

Zichtbare tekenen dat ongezonde nagels zijn onder andere ribbels in je nagels, nagels die gemakkelijk breken en verkleuring.

Verkleuring van ongezonde nagels

Een gele verkleuring van ongezonde nagels kan het gevolg zijn van nagellak of roken. Gele nagels die dik zijn en niet meer groeien kunnen in ernstige gevallen echter het gevolg zijn van een longziekte of reumatoïde artritis.

Als je een groen zwarte verkleuring opmerkt, kan dit een teken zijn van een bacteriële infectie. Een donkere zwarte streep op de nagel kan echter een teken zijn van huidkanker.
Wanneer je verkleuring op de nagels ziet, is het aan te raden om een afspraak met een dermatoloog te maken om erachter te komen wat de oorzaak is. En daarbij en juiste behandeling te kiezen.

Groeven, putjes en kromme nagels

Andere zichtbare tekenen van ongezonde nagels zijn groeven, putjes en gekromde nagels. Diepe groeven zijn inkepingen in het nagelbed, en nagelputjes zien eruit alsof iemand een tandenstoker in je nagels heeft gestoken.

Gekromde zijn kromme nagels die de vingertoppen ook groter kunnen maken en soms wijzen op problemen in de longen. Ook komen kromme nagels vaak voor bij mensen met psoriasis, die ook nagelspleten kan veroorzaken (een ander teken van ongezonde nagels). Groeven in de nagel is meestal geen reden tot zorg, maar kan een teken zijn dat iets de groei van je nagel een tijdje heeft vertraagd (of tegenhoudt).

Nagels die dikker of dunner worden, zijn ook tekenen dat ze niet gezond zijn. Als de nagel heel dun wordt, kan het in het midden gaan inzakken en lijkt het lepelvormig. Dit kan het gevolg zijn van een ijzertekort.

ongezonde nagels

Remedies voor ongezonde nagels

Gezonde nagels hebben een natuurlijke glans en zijn flexibel. Ze hebben ook een gelijkmatige nagelplaat, een roze nagelbed met een schone witte punt en intacte nagelriemen. Als je nagels niet aan deze voorwaarden voldoen, kun je het beste naar een dermatoloog gaan voor een professionele mening en de volgende stappen.

Om gezonde nagels te behouden is het aan te raden een pauze in te lassen van bewerkte producten als gels, acryl en gel nagellak. Als je dat niet kunt, zorg er dan voor dat je voorzichtig bent bij het verwijderen van gel nagellak en zoekt naar producten met huid bevorderende ingrediënten. Producten die natuurlijke ingrediënten bevatten.

Daarnaast kom je met het hydrateren van je nagels met nagelriemolie al een heel eind. Nagels zijn namelijk dol op olie en conditioner. Vergeet niet dat een nagel gemaakt is van keratine-eiwit, dus je wilt ze net zo voorzichtig behandelen als je haar en vaak conditioneren.

Ook is het aan te raden om bij je dagelijkse supplementen te blijven, zoals vitamine C, biotine, zink, ijzer en magnesium. Dit zorgt er namelijk voor dat je nagels de nodige voedingsstoffen krijgen om gezond en sterk te blijven. Bekijk ook eens waarom heeft een mens vitamine c nodig.

Nieuwste artikelen