Thuiswerken: voor corona dacht bijna niemand eraan, tot we er niet meer om heen konden door de pandemie. De tijd van naar kantoor gaan, kletsen bij het koffieapparaat en ouwehoeren met je collega’s was er niet meer bij. Er werd omgeschakeld naar thuiswerken, met je laptop aan de keukentafel. Dat dat wennen was voor de meeste, is niet zo gek. Tegenwoordig draait de wereld gelukkig weer op de oude manier, maar thuiswerken is blijven hangen. Hoewel de opstart misschien wat onwennig was, bracht thuiswerken voor de meeste mensen behoorlijk wat voordelen met zich mee: je hoeft de deur niet uit, kan in je pyjama werken en kan tussendoor wat klusjes doen, maar soms gaat dit ten koste van de productiviteit. Omdat de meeste banen tegenwoordig de optie thuiswerken bevatten, volgen in dit artikel enkele tips om het werken vanuit huis zo productief mogelijk te maken.
De juiste werkplek
Het begint allemaal met de juiste werkplek, zowel voor de ergonomie als voor de productiviteit is dit erg belangrijk. Werk je vaak thuis? Het beste zou een afzonderlijke ruimte zijn, een kantoor of een kamer bijvoorbeeld. Is dit niet mogelijk? Zorg dan dat je in ieder geval ergens in huis een vaste werkplek creëert, bijvoorbeeld een bureau in de kamer of keuken die standaard gebruikt wordt voor je werk. Zorg voor een ruimte waarin er weinig afleiding is en waar je je enkel hoeft (en kan) te focussen op je werk. Een grote tafel met een comfortabele stoel zijn aan te raden, net als elektronica op de juiste hoogte. Werk je met een laptop? Zorg dan voor een laptopstandaard, een los toetsenbord en muis en eventueel een extra scherm, want continu werken achter je laptop kan uiteindelijk zorgen voor lichamelijke klachten. Investeer in comfort, dit gaat het thuiswerken een stuk aangenamer maken!
Planning = key
Omdat er tijdens het thuiswerken gemakkelijk andere dingen te doen zijn, is een planning maken essentieel. Dit kan je doen voor de hele week, maar je kunt ook werken met dagelijkse planningen. Wel werkt het, het beste wanneer je deze de dag ervoor maakt, zodat je de volgende dag direct aan de slag kunt. Wees realistisch in het plannen en plan ook genoeg pauze in. Stop ook wanneer je klaar bent volgens je planning, het risico van thuiswerken is dat je soms geneigd bent om veel te lang door te gaan.
Bouw een routine
Wanneer je naar je werk gaat, moet je het huis normaliter verlaten. Dit stuk valt weg tijdens het thuiswerken. Je kunt in principe beginnen wanneer je wilt, wat soms nogal een valkuil kan zijn. Een routine bouwen kan hierbij helpen. Door de werkdag telkens op dezelfde manier te starten, raakt het brein ook gewend aan wanneer het productief moet zijn. Begin de dag met een wandelingetje bijvoorbeeld, zie het als ‘route naar je werk’, of zorg dat je elke dag rond hetzelfde uur begint. Routines klinken saai misschien, maar structuur zorgt voor minder chaos en meer rust en dit kan nog wel eens handig zijn wanneer je thuis werkt.
Ga afleiding uit de weg
Tijdens het thuiswerken is afleiding overal. Eventjes dat wasje doen, nog even de keuken opruimen of even snel boodschappen doen tussendoor. Of een partner, huisgenoot of kind komt thuis, dat ook weer voor de nodige afleiding kan zorgen. Probeer wanneer je werkt afleiding uit de weg te gaan. Zorg voor een aparte werkruimte, waarschuw huisgenoten of gezinsleden dat je aan het werk bent en zet je telefoon op stil. Dit zorgt voor optimale concentratie, dat werkt wel zo lekker ;).