5 Tips bij het inrichten van een thuiskantoor

thuiskantoor inrichten elementor software

Je hebt een thuiskantoor of thuiswerkplek, maar hoe richt je deze in, zodat je productief en ongestoord kan werken? Het idee van een kantoor aan huis en de werkelijkheid kunnen echter heel verschillend zijn. Een thuiskantoor betekent dat jij je werk verwelkomt in het heiligdom van je woonruimte. Hoe houd je jouw kantoorruimte thuis zen? 

Tips bij thuiskantoor inrichten

Als je een plek wilt creëren waar je daadwerkelijk met plezier werkt en die comfortabel integreert in de rest van je huis of appartement (en leven), moet je nadenken over je verschillende opties voor thuiskantoor inrichten. Je denkt misschien dat het creëren van een esthetiek waar je van geniet in je kantoor geen topprioriteit hoeft te zijn voor je werk-privéleven. Maar een thuiskantoor inrichten op een manier waar je van houdt is eigenlijk behoorlijk krachtig. 

Als je van de ruimte geniet, wil je deze netjes houden, en dat kan je ook helpen om van je werk te genieten. De taak om naar kantoor te gaan – ook al is dat waar je woont – is een stuk gemakkelijker als je naar een prettige ruimte gaat. Met dat in gedachten is het de moeite waard om wat werk te steken bij het thuiskantoor inrichten. Om je op weg te helpen, hebben we enkele van de beste tips voor je verzameld.

thuiskantoor inrichten

#1 Blijf georganiseerd

Het is geen geheim; een thuiskantoor kan snel rommelig worden. Om de stapels op afstand te houden, is het verleidelijk om bakken, laden, enz. te kopen. Er zijn ongeveer een miljoen geweldige opties op de markt om je thuiskantoor in topvorm te houden. Het enige probleem is dat het maar al te gemakkelijk is om er een heleboel mee naar huis te nemen zonder ze echt toe te passen. 

Voordat je een voorraad lade organizers en archiefkasten inslaat, moet je eerst eens nadenken over hoe je eigenlijk je thuiskantoor organiseert. Wat werkt goed voor je in de rest van je huis? Als je al de gewoonte hebt om je bonnetjes te scannen en dingen digitaal te bewaren, waarom zou je dan een archiefkast kopen voor je kantoor aan huis? Als je één favoriete pen hebt, die je altijd gebruikt, waarom zou je dan een pennenbakje kopen? 

Laat je niet meeslepen in de hype van kantoor organisatie spullen. Je hebt de flexibiliteit om je eigen werkruimte in te richten. Doe het op een manier die op lange termijn voor je werkt. Vergeet niet dat het inrichten van een thuiskantoor, op een manier die niet te steriel aanvoelt, veel gemakkelijker is als je de opeenhoping van stapels bakken, mappen en organizers hebt vermeden.

#2 Benut alle m2 van het thuiskantoor

Zelfs het kleinste thuiskantoor kan volledig gevuld zijn met geweldige decor- en organisatieoplossingen. De truc is om ‘ruim te denken’. Maximaliseer daarom je verticale m2 door kunst op te hangen waar je van houdt, zwevende planken toe te voegen of kasten tegen de muur te plaatsen. 

De hoogte van je muur is een troef bij het inrichten van een thuiskantoor. Wees niet bang om speels te zijn met wat je ophangt. Open kasten kunnen zowel praktisch als leuk zijn. Vul ze met nuttige bakken naast kleurrijke boeken of betekenisvolle snuisterijen. Vergeet nooit dat je thuiskantoor van jou is. Je kunt de hele hoogte van de muur gebruiken als canvas voor alles wat je inspireert en je productiviteit stimuleert.

#3 Werk kabels weg

In ons digitale tijdperk is één van de ergste dingen van een thuiskantoor zijn alle snoeren die je ziet liggen. Dit is een doorn in het oog en leidt je bovendien ook af van je werk. Je hebt je computer en printer waarschijnlijk nodig, maar dat betekent niet dat je de hele dag naar de wirwar van kabels hoeft te staren. 

Neem een aantal maatregelen om je thuiskantoor vrij te houden van snoeren. Knip een gat in de achterkant van een mooie doos. Daarin kunnen je router en andere noodzakelijke techniek stallen, met snoeren die uit de achterkant komen. 

Monteer een stekkerdoos onder of op de achterkant van je bureau. Gebruik kabelbinders en haken om alle snoeren, die in die stekkerdoos worden gestoken, te ordenen en voer ze langs de achterkant van de meubels waar ze uit het zicht liggen. Je zult versteld staan van de manier waarop het wegwerken van snoeren je thuiskantoor schoon en helder doet aanvoelen.

thuiswerken op kantoor

#4 Voldoende daglicht in thuiskantoor

Kantoren zijn berucht om hun grimmige verlichting – met name fluorescentielampen. Waarom kiezen kantoren vaak voor steriele, koude verlichting die je het gevoel geeft onder een microscoop te liggen? Omdat ze één basisprincipe kennen: voldoende verlichting maakt het werk gemakkelijker. 

We belasten onze ogen al door het grootste deel van de dag naar schermen te staren. Maak het niet erger door de verlichting in je thuiskantoor te beperken. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijk daglicht, maar zorg ervoor dat je aanvult waar het tekortschiet. Een goed verlicht thuiskantoor is een gelukkig en productief kantoor.

#5 Maak het jezelf gemakkelijk

Je kantoor is een verlengstuk van je huis of appartement. Het moet er zo uitzien en aanvoelen. Decoreer met dezelfde thema’s die je in je huis hebt gebruikt en verwerk er voorwerpen in waar je van houdt. Niets is verboden terrein. 

Als je van planten houdt, bedek je kantoor dan met groen. Als knusheid jouw vibe is, leg dan een pluche kleed en een knusse sprei op je bureaustoel. Beperk jezelf niet alleen omdat dit een werkruimte is. Je bent namelijk productiever in een kamer die je vreugde brengt. Dus waarom zou je niet wat extra zorg besteden aan het creëren van een thuiskantoor dat ook echt aanvoelt als thuis?

thuiskantoor

Begin met thuiskantoor inrichten

Wil je weten wat de beste manier is om je kantoor in te richten? Door te beginnen. Het is echt zo eenvoudig. Je zult intuïtief weten wat essentieel is: een bureau, een stoel, een lamp. Geniet vanaf daar van het proces om items te vinden waar je van houdt en die je inspireren tot je beste werk. Een thuiskantoor inrichten kan tijd kosten, maar zo werk je het meest productief vanuit huis. Ook heb jij je hele nog om te werken vanuit huis, dus het is de moeite waard! 

Nieuwste artikelen