Zelf kombucha maken

Kombucha is net zoals zuurkool, yoghurt, salami, kaas en alcohol een gefermenteerd product. Het wordt gemaakt van verse thee, suiker en een levende cultuur. De levende cultuur is het belangrijkste onderdeel tijdens het maken van de kombucha, zonder cultuur namelijk geen kombucha! Hoewel zo’n cultuur bestaat uit levende gisten, bacteriën schimmels, is het drankje allesbehalve schadelijk. Sterker nog: kombucha is juist gezond. In dit artikel een woordje uitleg over dit bijzondere drankje en hoe jij je eigen kombucha kunt maken. Succes!

Wat is kombucha eigenlijk?

Zoals net al kort beschreven is kombucha een gefermenteerde drankje gemaakt van verse theebladeren, dat door sommige mensen omschreven wordt als koolzuurhoudende ijsthee. Met zijn ietwat bijzondere smaak is kombucha niet geliefd bij iedereen en soms moet je eventjes wennen aan de fris-zure smaak. Om tot kombucha te komen, moet fermentatie plaatsvinden. Tijdens het fermentatieproces wordt suiker verbruikt door gisten en bacteriën, die er vervolgens zuren, enzymen en andere stoffen van maken die zorgen voor de typische kombucha smaak. Zo’n groep gisten en bacteriën, bij kombucha ook wel een SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast) genoemd, vormt op den duur een grote ‘plak’ op de kombucha. SCOBY bepaald tezamen met de thee, de uiteindelijke smaak van de drank.

Gezondheidsvoordelen kombucha

Hoewel nog niet altijd hard gemaakt kan worden dat kombucha gezondheidsvoordelen heeft, is over het algemeen bewezen dat gefermenteerde producten een positief effect hebben op de gezondheid. Met name de darmen profiteren van kombucha, de drank bevat namelijk probiotica! Dit zijn (onschadelijke) bacteriën die bijdragen aan de vertering en gezondheid van de darm. Hiernaast bevat kombucha vele antioxidanten die het ontstaan van schadelijke stoffen in het lichaam verhinderen en heeft het zuur aanwezig in het drankje een positief effect op de vertering van vetten. Wat nog? Ook bevat kombucha vitaminen zoals vitamine B en C.

Zelf aan de slag

Zelf kombucha maken is relatief eenvoudig, hoewel je er wel eventjes op moet wachten: het fermentatieproces duurt namelijk zo’n veertien dagen. Het belangrijkste ingrediënt is de SCOBY. Je kunt zo’n SCOBY bestellen, maar handiger is het wanneer je een stukje SCOBY van iemand krijgt en deze verder opkweekt door telkens genoeg suiker te ‘voeden’ aan de plak. Zonder suiker kan zo’n SCOBY namelijk niet groeien.

Wat heb je nodig? (recept voor +/- 2 liter kombucha)

  • Een SCOBY
  • 2 liter water
  • Zwarte of groene thee
  • 200 gram suiker of suikersiroop
  • Een scheutje kombucha of appelazijn

Hoe ga je te werk?

  • Kook het water, vul hiermee de glazen pot en doe hierin de thee en de suiker
  • Voeg een beetje kombucha of appelazijn toe 
  • Zorgt dat het goed afgekoeld is, anders sterft je SCOBY!
  • Leg de SCOBY voorzichtig in de pot en sluit de pot af met een theedoek en elastiek
  • Wachten maar!

Benieuwd of de kombucha klaar is? Na een week kun je kijken of je op de goede weg bent. Proef het drankje met een rietje, zodat er geen kans bestaat dat je SCOBY opdrinkt. Is het nog heel zoet? Wacht dan nog een paar dagen, kombucha hoort namelijk fris en lichtzurig te smaken. Op den duur wordt de SCOBY zo groot, dat je een deel ervan kunt gebruiken voor een nieuwe batch kombucha, met bijvoorbeeld andere thee of een ander smaakje. Succes en enjoy!

Nieuwste artikelen