Wat levert 1 zonnepaneel op?

Wat levert 1 zonnepaneel op duurzaam wonen

Laat de zon je energierekening verlagen: wat levert 1 zonnepaneel op?

Zonnepanelen zijn meer dan ooit een hot topic en dat is niet voor niets. Ze zijn een uitstekende investering voor degenen die hun ecologische voetafdruk willen verminderen en tegelijkertijd willen profiteren van lagere energiekosten. Maar je vraagt je misschien af, wat levert 1 zonnepaneel op? Hoeveel energie kan het echt genereren? En hoe vertaalt dit zich in euro’s? We lichten dit verder toe

Wat levert 1 zonnepaneel op in Wattpiek?

Eerst moeten we de eenheid begrijpen waarin het vermogen van zonnepanelen wordt gemeten: Wattpiek (Wp). Wattpiek is de maximale energiecapaciteit die een zonnepaneel kan produceren onder ideale omstandigheden.

Het vermogen van een enkel zonnepaneel varieert, afhankelijk van het model en de fabrikant. Over het algemeen vind je op de markt panelen variërend van 250Wp tot 400Wp. Dus als we het hebben over wat levert 1 zonnepaneel op, kan het vermogen ergens tussen deze waarden liggen.

Wat leveren zonnepanelen op?

Zonnepanelen kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van je elektriciteitsrekening, en ze kunnen zelfs geld opleveren als je overtollige energie teruglevert aan het net. Ondanks dat de salderingsregeling zonnepanelen afloopt, is dit nog altijd zeer aantrekkelijk. De datum van de afbouw salderingsregeling is definitief vastgesteld op 1 januari 2025. Vanaf deze datum wordt de salderingsregeling zonnepanelen ieder jaar met 9% verlaagd. Waarbij de regeling stopt per 31 december 2030. 

De daadwerkelijke opbrengst hangt af van vele factoren, zoals het aantal zonuren, de hoek en oriëntatie van het paneel, de locatie, en meer.

Een vuistregel is dat je in Nederland gemiddeld 0,85 kWh aan energie kunt opwekken per geïnstalleerde Wattpiek per jaar. Dus als je een 300Wp paneel hebt, zou dat ongeveer 255 kWh aan energie per jaar kunnen produceren.

Wat levert 1 zonnepaneel op berekening 8 zonnepanelen

Berekening opbrengst 8 zonnepanelen

Laten we nu eens kijken naar een praktisch voorbeeld voor de opbrengst van 8 zonnepanelen. Stel dat je 8 zonnepanelen van elk 300Wp installeert. Dit betekent dat je in totaal een systeemcapaciteit van 2400Wp hebt.

Als je deze 2400Wp vermenigvuldigt met de eerder genoemde 0,85, krijg je een geschatte jaarlijkse opbrengst van 2040 kWh. Afhankelijk van je stroomtarief kan dit een aanzienlijke besparing op je energierekening betekenen.

Wat leveren 8 zonnepanelen 400Wp op

Als we dit voorbeeld nog een stap verder brengen en overwegen om 8 zonnepanelen van elk 400Wp te installeren, zou je een totale capaciteit van 3200Wp hebben.

Met dezelfde berekening (3200Wp x 0,85) zou je een geschatte jaarlijkse opbrengst van 2720 kWh hebben. Dit illustreert natuurlijk dat krachtigere panelen tot hogere opbrengsten leiden.

Het licht in de duisternis: de voordelen van zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen is als een lichtstraal die je energierekening verlicht. Of je nu kiest voor een enkel paneel of een heel systeem, de besparingen en de positieve impact op het milieu zijn significant. Wil je zien hoe de zonnepanelen op je dak passen, laat dan renders maken of vraag een specialist om een zonnepanelen berekening te maken.

Onthoud dat elke kWh die je opwekt een kWh is die je niet hoeft te kopen van je energieleverancier. Bovendien draag je bij aan een groenere wereld door je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.

Het is jouw beurt om de kracht van de zon te benutten en van deze voordelen te genieten. Kies voor zonnepanelen en laat de zon je energierekening verlagen. Jouw portemonnee en de planeet zijn je dankbaar. Ook vermeerdert de waarde van je woning met zonnepanelen op de vastgoedmarkt.

Artikel van Goed om te lezen in de categorie Wonen

Nieuwste artikelen