Wat is software architectuur?

Software architectuur website starten

Wat is software architectuur eigenlijk?

Veel van wat je dagelijks doet, van het gebruik van een mobiele telefoon tot het maken en verzenden van een e-mail, hangt af van de software architectuur van de systemen die je gebruikt. We vinden software architectuur vaak vanzelfsprekend, en veel mensen weten niet eens wat het is of hoe het gebruikt wordt.

Zonder software architectuur zou veel van wat we kennen en gebruiken niet mogelijk zijn – maar wat is het eigenlijk?

Software-architectuur maakt innovatie binnen een organisatie mogelijk. De architectuur die binnen hun software wordt gebruikt moet van hoge kwaliteit zijn, in staat zijn om de lading van het werk te dragen, klaar zijn wanneer het nodig is, en bovendien kosteneffectief zijn.

Definitie van software architectuur

Software architectuur

Software architectuur is eenvoudigweg de structuur van een systeem. Deze inrichting of opzet omvat alle componenten, hoe ze op elkaar inwerken, de omgeving waarin ze werken, en de principes die gebruikt zijn om de software te ontwerpen. In veel gevallen kan het ook de evolutie van de software naar de toekomst omvatten.

Software architectuur wordt ontworpen met een specifieke missie of missies in gedachten. Die missie moet worden volbracht zonder de missies van andere hulpmiddelen of apparaten te hinderen. Het gedrag en de structuur van de software zijn van invloed op belangrijke beslissingen, dus moeten ze op de juiste manier worden weergegeven en gebouwd voor de best mogelijke resultaten. Het doel van software architectuur is ervoor te zorgen dat een softwaresysteem schaalbaar, onderhoudbaar en efficiënt is.

Software architectuur in software-engineering

Software architectuur in software-engineering helpt om de structuur van een systeem bloot te leggen en tegelijkertijd enkele uitvoeringsdetails te verbergen. Architectuur richt zich op relaties en hoe de elementen en componenten op elkaar inwerken, net als software-engineering.

In feite overlappen software architectuur en engineering elkaar vaak. Ze worden gecombineerd omdat veel van dezelfde regels voor beide praktijken gelden. Het verschil ontstaat soms wanneer beslissingen gericht zijn op software-engineering en de software architectuur volgt.

Het is belangrijk op te merken dat alle software architectuur ook engineering is, maar niet alle engineering is software architectuur. De ‘software-architect’ is in staat onderscheid te maken tussen wat slechts details zijn in de software-engineering en wat belangrijk is voor die interne structuur. Daarom bepaalt de software architectuur de richting van het ontwerp en het bouwen van complexe systemen.

Software architectuur design tools

software architectuur en engineering

Software architectuur design tools worden gebruikt om de architectuur te bouwen zonder grote fouten of problemen. Als je de juiste hulpmiddelen gebruikt, verklein je de kans op bugs in de implementatie van de software of fouten in het ontwerp die later in de ontwikkeling of bij intensief gebruik van de software gevolgen kunnen hebben.

Software architectuur design tools helpen je vervolgens om software te bouwen die geen veiligheidsproblemen heeft. Dit is essentieel omdat er op alle gebieden van het ontwikkelproces risico’s bestaan. Als teams softwarefouten of bugs vermijden, kunnen ze met vertrouwen vooruit. Maar omdat dit niet altijd mogelijk is, moeten software architectuur design tools ook het vermogen hebben om fouten te vinden tijdens het bouwen van software en die efficiënt te corrigeren. 

Voordelen van de design tools

Door de handige software architectuur design tools te gebruiken, geniet je van de volgende voordelen: 

  • Tijdig opsporen van gebreken in de software. 
  • Heb je de mogelijkheid om het fundamentele software ontwerp te analyseren.
  • De kans op een aanval in te schatten. 
  • Potentiële bedreigingselementen te achterhalen.
  • Eventuele zwakheden of gaten in de bestaande beveiliging op te sporen.
    .

Organisaties die niet de juiste hulpmiddelen voor het ontwerpen van software architectuur gebruiken, kunne wel eens verbaasd zijn over de problemen die later kunnen opduiken – soms met fatale afloop. Er zijn namelijk fouten in de software architectuur die enige tijd onopgemerkt kunnen blijven, maar uiteindelijk opduiken. De vraag is hoeveel risico en hoeveel werk er is verzet voordat het is opgemerkt? Dit kan gevolgen hebben voor de bedrijfsresultaten, de veiligheid en kan de reputatie van bedrijven schaden.

Nieuwste artikelen