Wat is rapeseed oil?

Rapeseed oil koolzaadolie

Wat is de gezonde rapeseed oil precies?

Misschien heb je wel eens gehoord van de heilzame werking van rapeseed oil, maar wat is rapeseed oil precies? En wat zijn de voordelen van deze natuurlijk olie? Rapeseed oil, ook wel koolzaadolie genoemd, is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de zaden van de koolzaadplant. Het is een veelzijdige olie, welke vaak wordt gebruikt in de voedselindustrie vanwege de gunstige eigenschappen en de milde smaak. Het is een van de meest geconsumeerde plantaardige oliën ter wereld en wordt op grote schaal geproduceerd en geëxporteerd.

Hoe wordt rapeseed oil gemaakt?

Rapeseed oil wordt gewonnen door de zaden van de koolzaadplant te persen, waarna de olie wordt gefilterd en geraffineerd. Het is een heldere olie met een lichte kleur en een milde smaak. Deze plantaardige olie staat ook bekend onder de namen ‘canola oil’. 

Rapeseed oil

Voordelen van Canola oil

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van Canola oil. Zo bevat de plantaardige olie weinig verzadigde vetten en is het rijk aan onverzadigde vetten. Denk hierbij aan omega-3 en omega-6 vetzuren. Dit maakt het een gezonde keuze voor mensen die hun cholesterol willen verlagen en de gezondheid van hun hart- en bloedvaten willen verbeteren. Daarnaast bevat canola olie veel vitamine E, wat goed is voor onze huid en immuunsysteem.

Een ander voordeel van canola oil is dat het een hoog rookpunt heeft, wat betekent dat het geschikt is om te gebruiken bij hoge temperaturen. Hierdoor is het een goede keuze voor het bakken en braden van voedsel. Bovendien heeft de olie een milde smaak, waardoor het geschikt is voor verschillende soorten gerechten. Het overheerst niet de smaak van de maaltijd. 

Milieuvriendelijk product

Naast de voordelen voor de gezondheid en de veelzijdige toepassingen in de keuken, heeft koolzaadolie ook andere voordelen. Zo is het een duurzame en milieuvriendelijke keuze vanwege de lage impact op het milieu bij de teling van de koolzaadplant. De plant heeft namelijk weinig water nodig en groeit op diverse soorten grond.

Bovendien is koolzaadolie olie ook te gebruiken als biobrandstof, omdat het een hernieuwbare en biologisch afbreekbare olie is. Door het gebruik van rapeseed oil als brandstof wordt de uitstoot van schadelijke stoffen in de lucht verminderd, waardoor het bijdraagt aan een beter milieu.

Ook wordt deze olie gebruikt in de productie van bio plastics en andere biologisch afbreekbare materialen. Hierdoor draagt het bij aan de ontwikkeling van duurzame materialen en een circulaire economie.

In veel landen wordt er onderzoek gedaan naar de toepassingen en voordelen van rapeseed oil. Zo wordt er onder andere gekeken naar het gebruik van koolzaadolie als alternatief voor fossiele brandstoffen en naar de mogelijkheid om de koolzaadplant te gebruiken als grondstof voor de productie van biologische chemicaliën.

koolzaadolie velden rapeseed oil

Rapeseed oil export

Wereldwijd wordt rapeseed oil geproduceerd en geëxporteerd. Rapeseed oil export is belangrijk voor landen als Canada, Australië en Europa. In deze landen wordt de koolzaadplant op grote schaal geteeld en verwerkt tot olie. De rapeseed oil export draagt bij aan de economie van deze landen en zorgt daarbij voor een goede werkgelegenheid. Ook in Nederland wordt koolzaadolie geproduceerd, maar op kleine schaal.

Kortom, rapeseed oil is niet alleen een gezonde en veelzijdige keuze in de keuken, maar heeft ook andere voordelen op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Door de veelzijdige toepassingen en voordelen is het een belangrijk exportproduct voor verschillende landen en wordt er wereldwijd onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van rapeseed oil. Kom ook meer te weten over wat is plantaardige olie.

Nieuwste artikelen