Wat is gereedschapbeheer

gereedschapbeheer

Weet waar je gereedschap is

Gereedschap heeft de neiging om van de opslagplaats naar de plaats van gebruik op de werkvloer te gaan. Na uitgifte en gebruik kan het gereedschap terugkeren naar de oorspronkelijke opslagplaats, op de gebruikslocatie blijven of worden weggegooid. Maar na verloop van tijd zal het gereedschap idealiter zijn weg terugvinden naar de oorspronkelijke uitgiftelocatie. Als dat gebeurt, worden beslissingen genomen over de bruikbare staat ervan.

  • Het gereedschap is herbruikbaar: breng het terug naar een opslagplaats.
  • Het moet gereviseerd worden, dus stuur het op voor reparatie of onderhoud.
  • Het is niet te repareren – gooi het weg.
    .

Dit is een eenvoudige uitleg van de normale (gewenste) stroom van uitgifte van gereedschappen in de bouw, industrie installateurs of andere branche waar gereedschappen gebruikt worden. Als je een procedure hebt om deze informatie vast te leggen, dan weet je ook waar al het gereedschap is.

Gereedschapbeheer is een gebied dat een belangrijke rol speelt bij de vermindering van uitvaltijden, de kwaliteit van onderdelen, voorraadbeheer en de algehele productiviteit. Om het beheer goed te laten verlopen is automatisering hierbij zeer gewenst. Geen papieren meer met uitgifte en teruggave van gereedschap. Alles in één digitaal gereedschapbeheer systeem, welke op iedere locatie eenvoudig via een smart device bereikbaar is.

Voordelen van gereedschapbeheer systemen

gereedschapbeheer

Aangezien software voro gereedschapbeheer verwant is aan materieelbeheer software, zijn de voordelen vergelijkbaar. Hier volgen enkele van de belangrijkste voordelen van gereedschapbeheer systemen.

Meer overzicht en samenwerking

Als gevolg van gedetailleerde gebruiksgegevens kun je rapporten maken en probleemgebieden identificeren. En vervolgens via het gereedschapbeheer systeem deze gegevens delen tussen diverse afdelingen. Zo kunnen andere bedrijfsonderdelen meer strategische beslissingen nemen op basis van de real-time beschikbaarheid van apparatuur.

Minder apparatuur uitval

Een systeem dat apparatuur bijhoudt, helpt uitval te beperken die bedrijven duizenden euro’s kunnen kosten om een machine te vervangen of in productiviteit te houden.

Verbeterde workflow

Voor organisaties die apparatuur onderhouden zijn mobiele apparaten bijzonder gunstig. Werkstromen worden gestroomlijnd – technici kunnen de locatie van gereedschap bekijken en reserveren, allemaal vanaf hun smartphone, en het systeem werkt in real-time bij.

Tijdige keuring van apparaten

Voor de veiligheidsnormen en wettelijke verplichtingen moeten gereedschappen gekeurd worden. Deze keuring dient tijdig plaats te vinden. Met een gereedschapbeheersysteem weet je als bedrijf gelijk wanneer de keuringen zijn en wanneer er onderhoud gepleegd moet worden aan het gereedschap. Ook de keuringsrapporten kunnen het softwaresysteem geüpload worden. Alles op één digitale plek.

Onderhoud gereedschap

Krijg snel en eenvoudig zicht op het onderhoud van gereedschap. Maak eenvoudig melding van defecte gereedschappen en zorg daarmee voor een veilige werkomgeving voor iedereen. Tevens preventief onderhoud is met een geautomatiseerd systeem gemakkelijk te hanteren, in te plannen en uit te voeren.

Materieelbeheer: streepjescodes versus RFID

Materieelbeheer kan worden vereenvoudigd met tagging, waarmee apparatuur snel kan worden geïdentificeerd door met een mobiel apparaat een tag te scannen.

Er zijn tegenwoordig twee gangbare methoden voor materieelbeheer:
1) barcodes
2) radiofrequentie-identificatie (RFID).

Elke optie heeft voor- en nadelen, dus hier volgen enkele details om je te helpen bepalen welke het beste werkt voor het volgen van je gereedschap.

Barcodes

Je kent ze wel; de verticale zwarte lijnen die je op elk consumentenproduct aantreft en die je snel kunt scannen. Barcodes zijn minder duur, gemakkelijker te plaatsen op bijna elk oppervlak en scanbaar met de meeste smart devices.

RFID tags

materieelbeheer

Deze nieuwe soorten tags bevatten microchips die gegevens opslaan en kunnen als een sticker op afzonderlijke gereedschappen worden geplakt. RFID-tags kunnen veel data bevatten binnen de microchip, hebben geen directe zichtlijn nodig om te scannen en zijn doorgaans duurzamer

Houd er rekening mee dat RFID-tags vaak ingewikkelder zijn, maar meer geavanceerde mogelijkheden bieden, zoals het scannen van meerdere tags tegelijk om informatie te krijgen over een hele groep goederen of gereedschappen.

Als je eenvoudig gereedschap beheert, zijn barcodes een betaalbare, gebruiksvriendelijke methode voor gereedschapbeheer. Voor complexere gereedschappen met moeilijk toegankelijke interne onderdelen, kunnen RFID-tags het vinden van gereedschapsinformatie vergemakkelijken.

Nieuwste artikelen