Ontdek de rijke geschiedenis, architectuur en studentencultuur van Leuven

Leuven Vlaams brabant

Leuven is een prachtige stad in Vlaams-Brabant, op slechts een half uur rijden van Brussel. Hier kun je genieten van een rijke geschiedenis, indrukwekkende architectuur en een bruisend studentenleven.

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden is de Onze-Lieve-Vrouwekerk, die dateert uit de 15e eeuw. Deze kerk heeft een prachtig gotisch interieur en herbergt een schat aan religieuze kunstwerken, waaronder de beroemde “Laatste Avondmaal” van Dieric Bouts.

Een andere must-see is de Grote Markt, een prachtig plein omringd door historische gebouwen en gezellige cafés en restaurants. Hier vind je ook het stadhuis van Leuven, dat dateert uit de 15e eeuw en een prachtig gotisch interieur heeft.

De universiteit van Leuven, die in 1425 werd opgericht, is een belangrijke trekpleister voor studenten van over de hele wereld. De universiteit heeft een levendig studentenleven, met tal van cafés, bars en clubs verspreid over de stad.

Naast de historische gebouwen en de universiteit heeft Leuven ook tal van moderne attracties, waaronder het Museum M, dat een indrukwekkende collectie hedendaagse kunst bevat, en de Stella Artois-brouwerij, waar je een rondleiding kunt krijgen en een biertje kunt proeven.

Prachtig klooster

Een andere bezienswaardigheid die je niet mag missen, is de Abdij van Park, een prachtig klooster uit de 12e eeuw dat nu dienstdoet als cultureel centrum. Hier kun je genieten van prachtige tuinen, historische gebouwen en regelmatig wisselende tentoonstellingen en evenementen.

Als je van groen houdt, dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Heverleebos, een groot bosgebied aan de rand van de stad, dat populair is bij wandelaars en natuurliefhebbers. Hier vind je tal van wandelpaden, fietsroutes en picknickplaatsen, evenals prachtige natuurlijke bezienswaardigheden zoals de Doode Bemde, een uitgestrekt natuurgebied met tal van planten en dieren.

Rijke gastronomie

Voor liefhebbers van gastronomie biedt Leuven ook tal van culinaire hoogstandjes, waaronder de beroemde Leuvense stoofpot, een hartige vleesstoofpot die wordt geserveerd met brood en mosterd. Andere lokale specialiteiten zijn de Luvanium Tripel, een heerlijk Belgisch bier, en de studentenhaver, een zoete snackmix van noten en rozijnen die populair is onder studenten.

Leuven bekend om zijn bruisende evenementenkalender, met tal van festivals, concerten en andere evenementen het hele jaar door. Er is altijd wel iets te beleven in deze levendige stad!

Top 50 Bezienswaardigheden in Leuven die je niet mag missen

 1. Onze-Lieve-Vrouwekerk: Een prachtige gotische kerk met een schat aan religieuze kunstwerken, waaronder de beroemde “Laatste Avondmaal” van Dieric Bouts.
 2. Grote Markt: Een prachtig plein omringd door historische gebouwen, gezellige cafés en restaurants en de thuisbasis van het imposante stadhuis van Leuven.
 3. Universiteit van Leuven: Een van de oudste en meest prestigieuze universiteiten van Europa, met een levendig studentenleven en een schat aan historische gebouwen en musea.
 4. Museum M: Een modern kunstmuseum met een indrukwekkende collectie hedendaagse kunst.
 5. Abdij van Park: Een prachtig klooster uit de 12e eeuw dat nu dienstdoet als cultureel centrum, met prachtige tuinen en regelmatig wisselende tentoonstellingen en evenementen.
 6. Heverleebos: Een groot bosgebied aan de rand van de stad, populair bij wandelaars en natuurliefhebbers.
 7. Stella Artois-brouwerij: Een populaire attractie waar je kunt genieten van een rondleiding en een biertje kunt proeven.
 8. Sint-Pieterskerk: Een prachtige kerk uit de 15e eeuw, met een indrukwekkende toren en een schat aan religieuze kunstwerken.
 9. Keizersbergabdij: Een prachtig klooster uit de 19e eeuw met een adembenemend uitzicht over de stad.
 10. Kruidtuin: Een prachtige botanische tuin, de oudste van België, met tal van exotische planten en bloemen.
 11. M – Museum Leuven: Dit museum biedt een mix van oude en hedendaagse kunst. Het ligt op een centrale locatie in het historische stadscentrum.
 12. Sint-Jan-de-Doperkerk: Deze kerk, gebouwd in de 14e en 15e eeuw, is beroemd om zijn prachtige interieur, met name het houten retabel en het altaar.
 13. Leuven Begijnhof: Dit voormalige begijnhof is nu een UNESCO-werelderfgoedlocatie en heeft een rustige en vredige sfeer.
 14. Oude Markt: Dit plein is de thuisbasis van vele gezellige restaurants en cafés en is een populaire ontmoetingsplaats voor studenten.
 15. Vaartkom: Dit gebied was ooit een industriegebied maar is nu omgebouwd tot een hippe buurt met trendy bars, restaurants en terrassen.
 16. Leuvense Stoof: Deze traditionele vleesstoofpot is een must-try voor liefhebbers van lokale gerechten.
 17. Arenbergkasteel: Dit prachtige kasteel ligt net buiten het stadscentrum van Leuven en wordt momenteel gebruikt als universitair gebouw.
 18. Groot Begijnhof: Dit voormalige begijnhof is een rustige en serene plek om te wandelen en te genieten van de prachtige architectuur.
 19. Het Smoldersplein: Dit plein is een populaire plek voor locals en toeristen om te genieten van een drankje of een maaltijd in een ontspannen sfeer.
 20. Park Belle-Vue: Dit park biedt een prachtig uitzicht op de stad en is een rustige plek om te ontspannen en te genieten van de natuur.
 21. Park Abbey: Dit klooster uit de 12e eeuw heeft een prachtig gotisch interieur en mooie tuinen.
 22. Tafelrond: Dit historische gebouw uit de 15e eeuw is een populaire locatie voor bruiloften en andere feesten.
 23. De Bibliotheek van de Universiteit Leuven: Deze bibliotheek is een van de oudste en meest prestigieuze universiteitsbibliotheken ter wereld.
 24. Het Stadhuis van Leuven: Dit prachtige gotische gebouw dateert uit de 15e eeuw en is een van de beroemdste bezienswaardigheden van de stad.
 25. De Vismarkt: Deze markt is een levendige plek waar je verse vis kunt kopen of kunt genieten van een drankje op een van de terrassen.
 26. Het Klein Begijnhof: Dit kleine begijnhof is een rustige plek om te wandelen en te genieten van de serene sfeer.
 27. De Botanische Tuin: Deze tuin heeft meer dan 10.000 planten en is een rustige plek om te genieten van de natuur.
 28. Het Ladeuzeplein: Dit plein is de thuisbasis van de beroemde universiteitsbibliotheek en heeft veel terrassen en restaurants.
 29. De Leuvense Vaart: Deze gracht loopt door het centrum van de stad en is een populaire plek om te wandelen en te fietsen.
 30. Het Kasteel van Arenberg: Dit prachtige kasteel ligt net buiten het stadscentrum en is een populaire locatie voor evenementen en bruiloften.
 31. Het Fochplein: Dit plein heeft een aantal gezellige cafés en restaurants en is een populaire plek om te ontspannen.
 32. Het Provinciaal Domein Kessel-Lo: Dit park heeft verschillende wandelpaden, fietsroutes en een grote vijver.
 33. Het Sint-Jacobsplein: Dit plein is een van de oudste pleinen van Leuven en heeft tal van historische gebouwen.
 34. Het Zoölogisch en Antropologisch Museum: Dit museum heeft een grote collectie dieren en antropologische artefacten.
 35. Het Groot Begijnhof: Dit UNESCO-werelderfgoed heeft vele historische gebouwen en een prachtige rustige sfeer.
 36. De Kesselberg: Dit heuvelachtige gebied net buiten de stad is populair om te wandelen en te fietsen.
 37. Het Stedelijk Museum Vander Kelen-Mertens: Dit museum heeft een indrukwekkende collectie kunstwerken en sculpturen.
 38. Het Stedelijk Archief: Dit archief heeft een grote collectie historische documenten en is een must-see voor geschiedenisliefhebbers.
 39. De Kruidtuin: Dit is de oudste botanische tuin van België en heeft een grote collectie planten.
 40. Het Ladeuzeplein: Dit grote plein is een populaire ontmoetingsplaats voor studenten en heeft tal van cafés en restaurants.
 41. De Sint-Michielskerk: Deze kerk heeft een prachtig interieur en is beroemd om zijn barokke altaarstuk.
 42. Het Redingenhof: Dit voormalige kasteel is nu een park en een populaire plek om te picknicken en te ontspannen.
 43. Het Park van de Abdij van Keizersberg: Dit park heeft prachtige tuinen en een indrukwekkend uitzicht over de stad.
 44. De Onze-Lieve-Vrouw-van-Leliëndaalkerk: Deze kerk is gebouwd in een neogotische stijl en heeft een prachtig interieur.
 45. Het Begijnhofkerkje: Dit kleine kerkje dateert uit de 17e eeuw en is een charmante plek om te bezoeken.
 46. Het Stuk Kunstencentrum: Dit centrum heeft regelmatig tentoonstellingen, voorstellingen en concerten.
 47. De Parkabdij: Dit voormalige klooster heeft een indrukwekkend interieur en is nu een cultureel centrum.
 48. De Keizersberg: Deze heuvel biedt een prachtig uitzicht op de stad en is een populaire plek om te wandelen en te picknicken.
 49. Het Museum van de Universiteit van Leuven: Dit museum heeft een grote collectie wetenschappelijke en historische artefacten.
 50. Het Martelarenplein: Dit plein is een belangrijk monument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en heeft een indrukwekkend monument en museum.

Nieuwste artikelen