Maak kennis met de Wim Hof Methode

Maak kennis met de Wim Hof Methode

Grote kans dat je zijn naam al eens gehoord hebt, het advies hebt gekregen eens koud te douchen of misschien pas je de Wim Hof Methode zelfs al toe. Wim Hof werd altijd (en nog steeds) ‘The Iceman’ genoemd, maar staat tegenwoordig gelukkig bekend om veel meer dan dat. Hij richt zich al jaren op het verbeteren van de mentale en lichamelijke gezondheid van iedereen, door middel van kou, ademhaling en het trainen van de mindset. Hij is ervan overtuigd dat het zenuwstelsel beïnvloed kan worden door de geest. Zijn methode heeft vandaag de dag meer dan honderdduizenden mensen bereikt en daar waar men vroeger nog wel eens dacht dat hij alleen maar ‘die gekke man zonder kleren in de sneeuw’ was, heeft hij inmiddels een gigantisch bereik en wordt hij gezien voor wat hij echt is: een bijzondere, inspirerende man waar we nog veel van kunnen en zouden moeten leren.

Wie is ‘The Iceman?’

Wim Hof is 63 jaar geleden geboren in Sittard en is houder van meerdere wereldrecords die allemaal een ding gemeen hebben: kou, ijzige kou. Het langste ijsbad nemen, een berg beklimmen in slechts een korte broek of vijftig meter onder poolijs doorzwemmen zijn voorbeelden van de records die hij vestigde. Maar zoals in de inleiding al genoemd: dit was slechts het begin. De kou zocht Wim Hof op met een reden: hij is ervan overtuigd dat kou een positief effect heeft op zowel lichaam als geest. De kou maakte hem kalm en hielp hem in tijden van veel stress. Wim Hof heeft door de jaren heen zijn lichaam continu uitgedaagd, grenzen opgezocht en een methode ontdekt en geschreven: de Wim Hof Methode, die de mens meer kracht, geluk en gezondheid kan geven.

De Wim Hof Methode

De Wim Hof Methode kan worden samengevat in drie woorden: kou, ademhaling en mindset. 

Kou

We beginnen met het onderdeel kou. Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan (extreme) kou, treedt een stressreactie op waarbij de bloedvaten samentrekken. Door het lichaam regelmatig aan extreme kou bloot te stellen, kan het vatennetwerk getraind worden waardoor de aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen verbetert, kortom: een gezonder lichaam dat sneller herstelt. Hiernaast heeft het positieve effecten op de algemene vasculaire gezondheid. Naast het lichamelijke effect, heeft zo’n kouprikkel ook een effect op de geest. Het maakt je mentaal sterker en veerkrachtiger, doordat je jezelf keer op keer over die (koude) drempel tilt. Door zo’n ijsbad te overwinnen, leer je namelijk ook beter om te gaan met stressvolle situaties in het dagelijkse leven.

Ademhaling

De ademhalingsoefeningen bestaan uit hyperventilatie en retentie. Je pompt je lichaam eerst vol zuurstof door een tijd lang zeer diep in en uit te ademen. Hierdoor treedt een stressreactie op: adrenaline giert door je lijf en je lichaam staat aan. Net op het moment dat dit piekt, stop je met ademhalen en houd je je adem in voor een tijd. Dit kan variëren tussen de één en drie minuten. Doordat het lichaam voldoende zuurstof in elke cel heeft, is ademhalen in principe niet nodig. Wat train je dan tijdens deze ademhalingsoefeningen? Je traint je lichaam rustig te blijven in tijden van stress. De switch tussen extreem ademhalen en stoppen met ademhalen kan zorgen voor diepe ontspanning en een flexibeler zenuwstelsel, zodat je lichaam zelfs bij extreme stress gemakkelijker de rust kan vinden. Naast dit effect, heeft de ademhalingstechniek ook een meditatief effect. Door je te concentreren op de adem en het inhouden hiervan, merk je dat andere gedachten geen schijn van kans maken.

Wetenschap

Wim Hof had jaren moeite zijn methode met wetenschap te kunnen onderbouwen, omdat men zijn methode niet direct zag als iets dat effectief kon zijn. In 2007 is het eerste wetenschappelijke onderzoek gepubliceerd waarin bewezen is dat het autonome zenuwstelsel getraind kon worden door de Wim Hof Methode toe te passen. Door de methode toe te passen, kon het aantal ontstekingscellen in het bloed worden onderdrukt. Dit is in volgende jaren meermaals aangetoond in andere onderzoeken. Allemaal wijzen ze op hetzelfde: De Wim Hof Methode kan het autonome zenuwstelsel beïnvloeden en heeft een positief effect op het immuunsysteem.

Voordelen

De Wim Hof Methode toepassen in je leven heeft behoorlijk wat voordelen. Het zorgt voor een gezonder, sterker lichaam dat (bijna niet) vatbaar is voor ziekte en vergroot het mentale welzijn. Het maakt je een beter mens, zeggen velen. Andere effecten die worden beschreven zijn de volgende:

  • Verbeterde sportprestaties
  • Superfocus
  • Natuurlijke antidepressiva
  • Minder stress
  • Beter en dieper slapen
  • Meer energie

Hoe start je?

We hebben het de hele tijd over de Wim Hof Methode, maar hoe pas je dit nu toe in de praktijk? Je hoeft niet net zoals Wim een ijsbad in de tuin te hebben, een koude douche is alles wat je nodig hebt! De methode laat je langzaam kennis maken met meer blootstelling aan kou. Je begint klein: elke dag na je warme douche, douche je dertig seconden koud. Dit bouwt zich langzaam op naar twee minuten. Het is even wennen, maar dat gevoel wanneer je onder de koude douche stapt? Een enorme kick, fantastisch! Daarnaast doe je elke dag de ademhalingsoefeningen die je gelukkig kunt vinden op YouTube. Ben je nieuwsgierig geworden naar de Wim Hof Methode? Goedzo! Verdiep je er eens in en start vandaag nog met de Wim Hof Methode, je gaat jezelf later dankbaar zijn.

Nieuwste artikelen