Kamerplanten als decoratief element in huis

pilea kamerplanten gezonde lucht in huis met planten

Kamerplanten: trend in interieurontwerp voor 2023

De afgelopen jaren zijn kamerplanten steeds populairder geworden als decoratief element in het interieurontwerp. In 2023 zal deze trend zich naar verwachting verder ontwikkelen, waarbij planten een centrale rol spelen in het creëren van een natuurlijke en ontspannen sfeer in huis. Wat zijn de kamerplantentrends 2-23 en hoe integreer je deze in je interieur?

Waarom zijn kamerplanten zo populair?

Kamerplanten hebben niet alleen esthetische voordelen, maar ze bieden ook tal van gezondheids- en welzijnsvoordelen. Ze verbeteren de kwaliteit van de omgevingslucht in huis door de lucht te zuiveren en vochtig te houden. Dit draagt vervolgens bij aan een betere ademhaling en verminderde symptomen van allergieën. Daarnaast kunnen ze ook helpen bij het verminderen van stress en angst door een gevoel van rust en ontspanning te creëren in de kamer.

Welke planten zijn populair?

Er zijn talloze soorten kamerplanten om uit te kiezen, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. We geven je enkele kamerplant ideeën die je dit jaar in 2023 veel terugziet in het interieurontwerp. Dit zijn populaire kamerplanten, dus ook eenvoudig te verkrijgen. 

  • Ficus: Ficusplanten zijn een van de meest populaire kamerplanten vanwege hun grote, weelderige bladeren en hun vermogen om luchtvervuilende stoffen te verwijderen.
  • Sansevieria: Staat ook bekend als de ‘slangplant’, is een eenvoudige plant om te verzorgen en heeft een strak, modern uiterlijk. Het zuivert bovendien ook de lucht in huis door formaldehyde en benzeen te absorberen.
  • Monstera: De monstera is een populaire tropische plant met grote, opvallende bladeren. Deze plant wordt ook wel de ‘gatenplant’ genoemd, vanwege de openingen tussen de mooie groene bladeren. Het voegt een vleugje exotisme toe aan elke kamer en is een uitstekende keuze voor een statementplant.
  • Pilea: De pilea kennen we ook wel onder de naam ‘pannenkoekenplant’. Deze kamerplant heeft kleine, ronde bladeren en is een uitstekende keuze voor als je niet veel ruimte hebt, maar toch wat groens in de ruimte wilt brengen. Een pilea kamerplant is gemakkelijk te verzorgen en kan ook worden gebruikt als een stijlvol accent op planken of vensterbanken.
Sansevieria kamerplanten

Hoe kun je kamerplanten integreren in je interieur?

Er zijn talloze manieren om kamerplanten in je interieur te integreren. Om je op weg te helpen geven we je enkele tips hierover.

Maak een groene hoek

Kies een hoek in je huis en richt deze in met verschillende planten van diverse groottes en vormen. Dit creëert een groene oase in huis en draagt bovendien bij aan een gevoel van rust en ontspanning.

Hangende planten

Hangende planten zijn een uitstekende manier om hoogte toe te voegen aan een kamer en kunnen ook worden gebruikt om een muur te bedekken. Kies voor planten met lange, kronkelende takken, zoals de pothos of de hangende varen, die zorgen voor een dramatische look.

Planten op planken

Planken bieden de perfecte plek voor kleinere kamerplanten en worden gebruikt om een stijlvolle, groene muur te creëren. Kies voor planten met een laag profiel zoals de populaire pilea of een vetplant voor een opgeruimd uiterlijk.

Grote statementplanten

Grote planten zijn een ideaal om een stijlvol statement te maken in een kamer. Kies voor planten zoals de monstera of de bananenplant om een tropisch tintje aan je interieur toe te voegen.

Planten als decoratie

Kamerplanten kunnen ook worden gebruikt als decoratieve elementen om andere interieurontwerp trends te benadrukken. Voeg een paar planten toe aan een neutraal interieur wat zorgt voor wat kleur, of combineer ze met accentkleuren zoals terracotta of goud voor een luxueuze uitstraling.

hoe verzorg je kamerplanten

Hoe verzorg je kamerplanten?

Om ervoor te zorgen dat je kamerplanten er op hun best uitzien, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Hoe onderhoud je kamerplanten?

Water geven

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle planten dezelfde hoeveelheid water nodig hebben. Zorg ervoor dat je weet hoeveel water elke plant nodig heeft en pas je watergeefroutine daarop aan. Overmatig water geven aan planten leidt tot wortelrot en kan schadelijk zijn voor de plant. Bepaal daarom voor iedere plant afzonderlijk hoeveel water nodig is.

Licht

Elke plant heeft een andere hoeveelheid licht nodig om te groeien. Zorg ervoor dat je weet hoeveel licht elke plant nodig heeft en plaats ze op de juiste plaatsen in huis. Te weinig licht kan er namelijk voor zorgen dat de plant niet groeit, terwijl te veel licht kan leiden tot verbranding van de bladeren.

Snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel van kamerplanten verzorgen. Het helpt om de plant in vorm te houden en stimuleert ook de groei. Verwijder dode of zieke takken regelmatig om de gezondheid van de plant te behouden.

Kamerplanten als onmisbaar element in je interieurontwerp

Kamerplanten zijn niet alleen een esthetisch element binnen je interieur, maar bieden ook tal van gezondheids- en welzijnsvoordelen. Door deze trend van 2023 in je interieur te integreren, verfraai je niet alleen je woning, maar draagt ook bij aan een betere luchtkwaliteit. Bovendien creëren kamerplanten een gevoel van rust en ontspanning in de ruimte. 

Na een dag hard werken is het dan ook heel fijn thuiskomen. Bovendien ook een goede omgeving voor thuiswerken, bijvoorbeeld voor een landingspagina maken voor je webshop. Daarnaast zijn kamerplanten ook een geweldige moeder dochter cadeaus om aan elkaar te geven. Je creëert namelijk een heerlijke sfeer en elke keer als je plant verzorgt, denk je aan dat moment dat je deze plant hebt ontvangen van je moeder of dochter. Positieve gedachten. 

Nieuwste artikelen