Hoe lang make-up bewaren?

hoe lang make up bewaren

Als liefhebbers van cosmetica willen we er zeker van zijn dat onze make-up altijd veilig en hygiënisch is om te gebruiken. Maar hoelang kunnen we onze make-up eigenlijk bewaren? En wat is de vervaldatum van make-up? In deze sectie bespreken we de houdbaarheid van make-up en geven we je tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw cosmetica lang meegaat.

Make-upproducten hebben elk hun eigen levensduur, afhankelijk van het type en de formule. Het is belangrijk om te weten wanneer het tijd is om bepaalde producten te vervangen om infecties en huidirritaties te voorkomen.

Houdbaarheid make up

Make-up is voor veel mensen een dagelijks onderdeel van hun routine. Maar wist je dat make-up beperkt houdbaar is? Het is belangrijk om te weten hoelang make-upproducten goed blijven om te voorkomen dat je ze te lang gebruikt en daardoor huidproblemen krijgt. Over het algemeen hebben de meeste make-upproducten een houdbaarheid van 6 tot 24 maanden, afhankelijk van het type product.

Voor vloeibare en crème make-upproducten, zoals foundation en concealer, is de houdbaarheid korter, meestal tussen de 6 en 12 maanden. Poeders, zoals blush en oogschaduw, kunnen iets langer meegaan, tot wel 2 jaar. Lipproducten, zoals lippenstift en lipgloss, hebben een houdbaarheid van ongeveer 1 jaar. Oogmake-upproducten, zoals mascara en oogpotlood, zijn het kortst houdbaar, met een gemiddelde houdbaarheid van 3 tot 6 maanden.

Hoe kun je bepalen of jouw make-up nog veilig te gebruiken is? Let op veranderingen in textuur, kleur of geur. Ook als er vocht of schimmel in het product zit, kun je het beter weggooien. Blijf altijd kritisch en gebruik je gezonde verstand wanneer je oude make-up gebruikt.

Zorg ervoor dat je de houdbaarheid van jouw make-upproducten in de gaten houdt en ze regelmatig vervangt. Dit helpt je te voorkomen dat je huidproblemen krijgt door het gebruik van verlopen cosmetica.

Vervaldatum make up

Het is belangrijk om te weten dat veel make-upproducten een vervaldatum hebben. De meeste producten hebben een houdbaarheid van 6 tot 24 maanden, afhankelijk van het type product en de formule. Je vindt de vervaldatum meestal op de verpakking van het product zelf of op een sticker of label.

Het is absoluut cruciaal om de vervaldatum van je make-up in de gaten te houden en te zorgen dat verlopen producten worden vervangen. Als je verlopen make-up gebruikt, kan dit leiden tot huidirritaties, ooginfecties en andere problemen. Daarom is het belangrijk om, hoe moeilijk het soms ook kan zijn, afscheid te nemen van je favoriete make-upproducten als ze hun houdbaarheid hebben overschreden.

Wil je weten hoe je ervoor kunt zorgen dat je make-up veilig en hygiënisch bewaart om de houdbaarheid te verlengen? Lees dan verder in de volgende secties.

Vervangen van make-upproducten

Als algemene regel geldt dat als je make-upproducten van kleur, geur of textuur veranderen, je ze moet weggooien, zelfs als ze nog niet de vervaldatum hebben bereikt. Als je merkt dat een product niet meer hetzelfde is als toen je het kocht, is het waarschijnlijk tijd om het te vervangen.

Als je make-upproducten regelmatig gebruikt, is het een goed idee om bij te houden wanneer je ze voor het eerst hebt geopend. Zo weet je hoe lang ze al geopend zijn en wanneer het tijd is om ze te vervangen. Als je merkt dat je je producten niet vaak gebruikt en dat je ze langer dan de aanbevolen houdbaarheid bewaart, kun je overwegen om ze weg te gooien, zelfs als ze er nog goed uitzien.

Make-up producten bewaren

Om ervoor te zorgen dat jouw make-up producten zo lang mogelijk meegaan en veilig blijven, is het belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren. Hier zijn een paar handige tips:

Bewaaradvies voor poeders en oogschaduws

 • Bewaar poeders op een koele en droge plaats.
 • Vermijd vochtige ruimtes zoals badkamers.
 • Zorg ervoor dat het deksel goed gesloten is om lucht buiten te houden.

Bewaartips voor lipproducten

 • Bewaar lipproducten op kamertemperatuur.
 • Voorkom blootstelling aan zonlicht en hitte.
 • Sluit het deksel goed af om uitdroging te voorkomen.

Bewaaradvies voor vloeibare make-upproducten

 • Bewaar vloeibare make-up op een koele en droge plaats.
 • Voorkom blootstelling aan direct zonlicht en hitte.
 • Houd het product uit de buurt van vochtige ruimtes.
 • Zorg ervoor dat het deksel goed gesloten is om te voorkomen dat het uitdroogt.

Als laatste, vermijd het delen van je make-up producten met anderen om de veiligheid en hygiëne te garanderen. Door deze bewaartips op te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw make-up producten in de beste staat blijven en langer meegaan.

Make-up producten bewaren

Foundations bewaren

Foundations zijn een van de meest gebruikte make-upproducten en het is dan ook belangrijk om te weten hoe je ze het beste kunt bewaren. Ten eerste is het belangrijk om foundations op kamertemperatuur te bewaren en blootstelling aan hitte te vermijden, omdat dit de textuur en kwaliteit van het product kan veranderen. Daarnaast is het ook essentieel om de foundation altijd goed af te sluiten en niet te laten uitdrogen. Bewaar de foundation op een droge, donkere plaats om blootstelling aan licht te minimaliseren.

Als je merkt dat de foundation een rare geur heeft of verkleurd is, is het tijd om deze weg te gooien en een nieuwe te kopen. Foundations gaan gemiddeld 6 tot 12 maanden mee, afhankelijk van het merk en de formule. Zorg er ook voor dat je de foundation niet deelt met anderen om infecties en besmetting te voorkomen.

Door deze bewaartips te volgen kun je ervoor zorgen dat jouw foundations in optimale staat blijven en je ze veilig kunt blijven gebruiken.

Lipproducten bewaren

Lipproducten zijn onmisbaar in onze make-upcollectie. Lippenstiften, lipgloss, lipliners en andere lipproducten zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen en kunnen snel bederven als ze niet goed worden bewaard. Hier zijn een paar bewaartips om jouw lipmake-up fris en veilig te houden.

Bewaar lipproducten op een koele en droge plaats

Warmte en vochtigheid zijn vijanden van lipmake-up. Bewaar jouw lipproducten op een koele en droge plaats, zoals een lade of kast. Vermijd kastruimtes in de badkamer omdat de temperatuur en vochtigheid daar hoog zijn.

Vermijd direct zonlicht

Lipproducten kunnen smelten en hun textuur verliezen als ze worden blootgesteld aan direct zonlicht. Bewaar ze daarom op een plek waar ze niet in aanraking komen met zonlicht.

Bewaar lipproducten altijd goed gesloten

Lipproducten kunnen snel bederven als ze niet goed worden afgesloten. Zorg ervoor dat je de dop of deksel van jouw lipproducten altijd goed dichtdraait na gebruik.

Door deze bewaartips op te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw lipproducten langer meegaan en veilig blijven voor gebruik. Vergeet niet om jouw lipmake-up regelmatig te controleren op de vervaldatum en laat ze direct weg als je merkt dat ze niet meer goed zijn.

Oogmake-up bewaren

Oogmake-upproducten, zoals mascara en oogpotlood, zijn geliefd bij veel mensen en maken deel uit van de dagelijkse routine. Om ervoor te zorgen dat deze producten in goede staat blijven en geen infecties veroorzaken, is het belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren.

Bewaar je oogmake-up altijd op een droge en koele plaats, zoals op een plank in je slaapkamer. Zorg ervoor dat de producten niet worden blootgesteld aan direct zonlicht, vocht of hoge temperaturen, omdat deze factoren de kwaliteit van de make-up snel kunnen aantasten.

Als je merkt dat je oogmake-upproducten aan elkaar klonteren of een vreemd geurtje beginnen te krijgen, gooi ze dan weg. Het is gezonder voor je ogen en huid om nieuwe producten aan te schaffen. Als algemene richtlijn raden experts aan om je oogmake-upproducten na drie maanden te vervangen.

Zorg ervoor dat je oogmake-up altijd wordt aangebracht met schone handen en goed gereinigde penselen om besmetting te voorkomen. Reinig je penselen regelmatig met een milde shampoo en laat ze volledig drogen voordat je ze weer gaat gebruiken.

Een paar laatste tips voor veilige en hygiënische oogmake-up

 • Vermijd het delen van je oogmake-upproducten met anderen.
 • Mocht je last krijgen van geïrriteerde ogen, stop dan meteen met het gebruik van de make-up en raadpleeg een oogarts.
 • Houd je make-up uit de buurt van kinderen en huisdieren.

Poeders bewaren

Net als vloeibare en crème make-upproducten hebben poeders, zoals blush en oogschaduw, ook zorgvuldige bewaring nodig om hun kwaliteit te behouden.

Een veelvoorkomend probleem bij het bewaren van poeders is dat ze kunnen gaan klonteren of uitdrogen. Dit kan gebeuren als ze worden blootgesteld aan vocht of hitte.

Om poeders goed te bewaren, raden we aan:

 • Ze op te slaan op een droge en koele plaats, weg van vochtige omgevingen zoals de badkamer.
 • Ze in hun originele verpakking te bewaren om blootstelling aan lucht en licht te minimaliseren.
 • Ze niet te bewaren in de buurt van warmtebronnen, zoals radiatoren of zonlicht.
 • Ze niet te schudden of te bewegen om te voorkomen dat ze breken.

Als je merkt dat je poeders uitgedroogd of klonterig zijn, kun je proberen ze te redden door ze voorzichtig te schrapen met een schone spatel en ze terug in de verpakking te doen. Je kunt ook een druppeltje olie toevoegen om ze zachter te maken en ze weer in topconditie te brengen.

Vergeet niet dat poeders ook een houdbaarheidsdatum hebben en dat ze na verloop van tijd moeten worden vervangen. Houd je aan de vervaldatum van het product en vervang het als het verlopen is.

Vloeibare en crème make-upproducten bewaren

Vloeibare en crème make-upproducten, zoals foundation en concealer, zijn populaire cosmetica voor dagelijks gebruik. Het is belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren om hun houdbaarheid te verlengen en hun effectiviteit te behouden.

De beste plek om vloeibare en crème make-upproducten te bewaren is op een koele, donkere plaats, zoals een lade of kast. Bewaar ze niet in de buurt van verwarmingselementen, omdat de hitte hun structuur kan veranderen en zo hun kwaliteit kan aantasten.

Bewaar deze producten altijd goed afgesloten om te voorkomen dat er lucht bij komt, wat kan zorgen voor uitdroging of oxidatie. Zorg ervoor dat de dop goed is aangedraaid en voorkom dat de producten omvallen of in contact komen met andere materialen die de formule kunnen beïnvloeden.

Als je vloeibare of crème make-upproducten langere tijd niet hebt gebruikt, let dan extra goed op de textuur of geur. Als beide normaal lijken, kun je ze veilig blijven gebruiken. Als er veranderingen zijn in textuur, kleur of geur, gooi deze producten dan weg, want ze zijn waarschijnlijk verlopen en kunnen schadelijk zijn voor je huid.

Bewaartips voor vloeibare en crème make-upproducten:

 • Bewaar vloeibare en crème make-upproducten op een koele, donkere plaats, zoals in een lade of kast.
 • Sluit de dop goed af om te voorkomen dat lucht bij het product komt.
 • Voorkom dat deze producten omvallen of in contact komen met andere materialen.
 • Let bij langere tijd niet gebruiken van deze producten extra goed op textuur en geur.
 • Gooi vloeibare en crème make-upproducten weg als ze veranderingen in textuur, kleur of geur vertonen.

Make-up kwasten schoon en hygiënisch bewaren

Naast het bewaren van make-upproducten is het ook belangrijk om de bijbehorende kwasten schoon en hygiënisch te houden. Door dit regelmatig te doen, voorkom je huidproblemen en verleng je de levensduur van jouw kwasten. Hier zijn een paar tips voor het schoonmaken en bewaren van make-upkwasten:

1. Reinig regelmatig

Het is belangrijk om je kwasten regelmatig schoon te maken om overtollig product en bacteriën te verwijderen. Dit kan eenvoudig met wat milde shampoo en lauwwarm water. Spoel de kwasten grondig uit en laat ze goed drogen voordat je ze weer gebruikt.

2. Vermijd vochtige omstandigheden

Een vochtige omgeving kan schimmelgroei op make-upkwasten veroorzaken. Bewaar ze daarom op een droge en goed geventileerde plek. Vermijd het opbergen van kwasten in vochtige badkamers of in de buurt van ramen en deuren die vaak openstaan.

3. Gebruik een kwastenhouder

Een kwastenhouder is niet alleen handig voor het organiseren van je kwasten, maar helpt ze ook om hun vorm te behouden en te voorkomen dat ze in contact komen met andere vervuilde oppervlakken. Zorg ervoor dat de houder op een schone en droge plek staat.

4. Bewaar ze plat of rechtop

Als je jouw kwasten plat bewaart kunnen de haren vervormen en kan er water in de steel terechtkomen waardoor de lijm loslaat. Bewaar ze daarom rechtop of bewaar ze plat met de haren omhoog.

schoongemaakte make-up kwasten

Volg deze tips voor een optimale levensduur en hygiëne van jouw make-upkwasten. Door jouw kwasten regelmatig schoon te maken en op de juiste manier op te bergen, voorkom je niet alleen problemen voor jouw huid, maar zorg je ook voor een betere make-up applicatie.

Veiligheid en hygiëne bij het bewaren van make-up

Bij het bewaren van make-up is het niet alleen belangrijk om de houdbaarheid in de gaten te houden, maar ook om veiligheids- en hygiënemaatregelen te nemen. Dit zorgt ervoor dat jouw make-up veilig blijft om te gebruiken en helpt de verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is om altijd je handen te wassen voordat je make-up aanbrengt. Zo voorkom je dat bacteriën op je huid komen en in je make-up terechtkomen. Het is ook belangrijk om regelmatig je make-upkwasten en applicators schoon te maken om de verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Zorg er daarnaast voor dat je make-up op een koele en droge plek bewaart, uit de buurt van zonlicht en vochtigheid. Vermijd ook het delen van make-up met anderen, aangezien dit de verspreiding van bacteriën kan bevorderen.

Door deze eenvoudige veiligheids- en hygiënemaatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat jouw make-up veilig en hygiënisch blijft om te gebruiken. Vergeet niet om regelmatig je make-up te controleren op de houdbaarheid en deze op tijd te vervangen om de beste resultaten te behalen.

Tijd om je make-upproducten te vervangen

Na het leren van de houdbaarheid van make-up en hoe je ze op de juiste manier bewaart, is het essentieel om te weten wanneer je make-upproducten moet vervangen. Het kan verleidelijk zijn om oude make-up te bewaren, maar het kan schadelijk zijn voor je huid en gezondheid.

Zoals we eerder hebben besproken, hebben de meeste make-upproducten een vervaldatum. Het is belangrijk om de vervaldatum van elk product bij te houden en deze weg te doen zodra ze verlopen zijn. Oude make-up kan bacteriën bevatten die irritaties, infecties en andere huidproblemen kunnen veroorzaken.

Een algemene regel is om vloeibare en crème make-upproducten om de 6 maanden te vervangen en poeders om de 2 jaar. Lipproducten en oogmake-up moeten om de 3 maanden worden vervangen vanwege de hygiënische en veiligheidsredenen. Make-upkwasten moeten ook regelmatig worden vervangen, idealiter elke 3 maanden.

Als je merkt dat je make-up van textuur verandert, de geur verandert of er anders uitziet, is het tijd om ze weg te gooien. Het is beter om veilig te zijn dan spijt te hebben.

Vervang je make-up op tijd en bewaar ze op de juiste manier om te genieten van veilige, gezonde en effectieve cosmetica!

Heeft u nog vragen over hoe lang u make-up kunt bewaren of wilt u meer bewaaradvies voor make-up? Neem gerust contact met ons op!

FAQ

Hoe lang blijft make-up goed?

De houdbaarheid van make-up varieert afhankelijk van het product. Over het algemeen kunnen poeders, zoals blush en oogschaduw, tot twee jaar meegaan. Vloeibare en crème make-upproducten, zoals foundation en concealer, zijn meestal ongeveer een jaar houdbaar. Lipproducten zoals lippenstift en lipgloss kunnen tot anderhalf jaar meegaan. Mascara en oogpotlood moeten echter elke drie tot zes maanden worden vervangen vanwege de gevoelige ogen. Het is belangrijk om altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking te controleren en verlopen cosmetica weg te gooien.

Hoe kan ik bepalen of mijn make-up nog veilig te gebruiken is?

Er zijn een paar tekenen dat je make-up niet meer veilig is om te gebruiken. Als de textuur of geur van het product is veranderd, kan het bedorven zijn. Ook als er scheurtjes, uitdroging of afscheiding op het oppervlak van het product zijn, moet je het weggooien. Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan eventuele huidreacties na het aanbrengen van make-up. Als je huid geïrriteerd raakt of jeuk krijgt, moet je stoppen met het gebruik ervan.

Hoe kan ik de vervaldatum van mijn make-up vinden?

Veel make-upproducten hebben een pictogram op de verpakking met een open potje en een getal erin. Dit getal geeft aan hoeveel maanden het product na opening veilig te gebruiken is. Bijvoorbeeld, als het cijfer 12 is, betekent dit dat het product 12 maanden na opening goed blijft. Als de vervaldatum niet op de verpakking staat, kun je een sticker op het product plakken met de datum waarop je het hebt geopend, zodat je weet wanneer het moet worden weggegooid.

Hoe moet ik mijn make-upproducten bewaren?

Het is belangrijk om make-up op een koele, droge plaats te bewaren, weg van direct zonlicht en vocht. Bewaar je make-up niet in de badkamer, omdat de warmte en vochtigheid schadelijk kunnen zijn voor de producten. Poeders en kwasten moeten rechtop worden bewaard om breuk en beschadiging te voorkomen. Vloeibare en crème make-upproducten moeten goed worden afgesloten om uitdroging te voorkomen. Zorg er ook voor dat je make-upkwasten regelmatig schoonmaakt en laat drogen voordat je ze opbergt.

Hoe moet ik foundations bewaren?

Foundations moeten op een koele en donkere plaats worden bewaard. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht, omdat dit de formule kan aantasten. Zorg ervoor dat de dop van de foundation goed gesloten is om uitdroging te voorkomen. Het is ook belangrijk om je handen schoon te houden en een schone applicator te gebruiken om contaminatie te voorkomen.

Hoe moet ik lipproducten bewaren?

Lipproducten moeten ook op een koele en droge plaats worden bewaard. Zorg ervoor dat de doppen stevig gesloten zijn om uitdroging te voorkomen. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht, omdat dit de textuur en kleur van de lipproducten kan veranderen. Als je lipproducten opnieuw wilt gebruiken na een infectie, maak dan de bovenste laag van de lippenstift schoon of slijp de lippenstift af om eventuele bacteriën te verwijderen.

Hoe moet ik oogmake-up bewaren?

Oogmake-upproducten moeten op een koele en donkere plaats worden bewaard, weg van direct zonlicht. Zorg ervoor dat de doppen goed gesloten zijn om uitdroging te voorkomen. Mascara en vloeibare eyeliners moeten elke drie tot zes maanden worden vervangen vanwege mogelijke ooginfecties. Ook is het belangrijk om geen oogmake-up te delen om besmetting te voorkomen.

Hoe moet ik poeders bewaren?

Poeders moeten op een koele en droge plaats worden bewaard, weg van vocht. Zorg ervoor dat de deksels van de poeders goed gesloten zijn om ze te beschermen tegen lucht en vocht. Ook is het belangrijk om poeders rechtop te bewaren om breuk te voorkomen.

Hoe moet ik vloeibare en crème make-upproducten bewaren?

Vloeibare en crème make-upproducten moeten op een koele en droge plaats worden bewaard. Zorg ervoor dat de doppen stevig gesloten zijn om uitdroging te voorkomen. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht, omdat dit de formule kan aantasten. Ook is het belangrijk om ze te beschermen tegen temperaturen onder het vriespunt, omdat dit de textuur kan veranderen.

Hoe moet ik mijn make-upkwasten schoon en hygiënisch bewaren?

Het is belangrijk om make-upkwasten regelmatig schoon te maken om ophoping van bacteriën en vuil te voorkomen. Reinig je kwasten met een milde zeep of speciale make-upkwastenreiniger en laat ze volledig drogen voordat je ze opbergt. Bewaar ze in een lade of organizer waar ze goed kunnen luchten en worden beschermd tegen stof.

Hoe belangrijk is veiligheid en hygiëne bij het bewaren van make-up?

Veiligheid en hygiëne zijn essentieel bij het bewaren van make-up. Het gebruik van verlopen make-upproducten kan leiden tot huidirritatie, infecties en andere gezondheidsproblemen. Het is ook belangrijk om make-upproducten niet te delen om besmetting te voorkomen. Zorg ervoor dat je handen schoon zijn en dat de producten op de juiste manier worden bewaard om ze zo veilig mogelijk te houden.

Wanneer moet ik mijn make-upproducten vervangen?

Make-upproducten moeten regelmatig worden vervangen om te zorgen voor veiligheid en hygiëne. Over het algemeen is het raadzaam om foundations, lipproducten en vloeibare eyeliners na een jaar te vervangen. Mascara moet elke drie tot zes maanden worden vervangen vanwege de gevoelige ogen. Poeders en oogschaduws kunnen tot twee jaar meegaan, maar als de textuur of geur verandert, moeten ze worden weggegooid. Het is altijd beter om voorzichtig te zijn en producten te vervangen als je twijfelt.

Nieuwste artikelen