Een stilte retraite, iets voor jou?

Yoga, meditatie, mindfulness, ademhalingsoefeningen en meer: de wereld staat steeds meer stil bij het feit dat mentale gezondheid ongelofelijk belangrijk is en dat rust voor het brein een must is. Grote kans dat je al wel eens gemediteerd hebt, een les yoga hebt gevolgd of dagelijks ademhalingsoefeningen doet, maar heb je al eens gehoord van een stilte retraite? Een stilte retraite zou je kunnen omschrijven als een intensieve meditatiecursus, maar dan compleet in stilte. Niet voor een paar uren, maar in de meeste gevallen voor een paar dagen. Ben je benieuwd of het wat voor je is? Lees dan verder.

Wat houdt zo’n retraite in?

Op retraite gaan betekent jezelf even terugtrekken. Een stilte retraite is bedoeld om terug te gaan naar jezelf, naar je binnenste. Je neemt tijdelijk afscheid van de buitenwereld en al zijn prikkels. Het dagelijkse leven bestaat uit afspraken, hectiek en vele prikkels waarbij de automatische piloot het al snel kan overnemen. Je bent de hele dag bezig en aan het eind van de dag vraag je je af wat je allemaal (onbewust) gedaan hebt. De mens kan zich niet continu bewust zijn van zichzelf, maar meer bewustzijn zou voor iedereen goed zijn. Er is aangetoond dat vormen van meditatie en mindfulness bijdragen aan een gezondere mentale staat. Een stilte retraite focust zich op rust en stilte, waarin je als mens eigenlijk geforceerd wordt om tot jezelf te komen. Dit wordt versterkt en begeleidt door meditatie, mindfulness en andere oefenvormen.

Hoe ziet zo’n retraite eruit?

Een stilte retraite vindt vaak plaats in groep, waarbij je met een aantal mensen een weekend of week samen bent en allerlei oefeningen doet. Er zijn verschillende retraites, maar de meeste retraites bestaan uit vormen van yoga, meditatie, mindfulness, ademhalingsoefeningen en lichte vormen van beweging. Als deelnemer is het de bedoeling dat je in stilte verkeert zolang de retraite duurt, ook tijdens het eten en buiten de oefeningen om. Alle afleiding van de buitenwereld is weg, telefoons zijn in de meeste gevallen ook niet toegestaan: dit alles om volledig te kunnen focussen op jou en alles om je heen, in stilte natuurlijk.

Waarom zo lang?

Waarom zo lang in stilte, kan je jezelf afvragen. Normale vormen van meditatie, yoga en mindfulness zorgen al voor meer rust in het hoofd, maar de terugkeer naar de dagelijkse bezigheden is hierbij snel gemaakt. De rustmomenten dragen bij, maar zijn relatief kort in vergelijking met het gewone leven. Door een aantal dagen in stilte te verkeren en deze oefenvormen mee te doen, leer je écht jezelf en je binnenste kennen. Er is meer tijd om te ontdekken wie je bent, waar je gedachtes heengaan en wat je belangrijk vindt. Het is niet gemakkelijk om zoveel dagen in stilte te verkeren, zeker wanneer je gewend bent aan een druk leven, maar een aantal dagen in rust kan je doen beseffen dat er helemaal niet zoveel nodig is in het leven om gelukkig te zijn. 

 

Tips

Ben je geboeid door het idee van een stilte retraite? Hier volgen een aantal tips.

  • Hoewel het idee gemakkelijk lijkt, is een weekend of week zwijgen een behoorlijke uitdaging. Bereid je voor op innerlijke gevechten alvorens de rust tot je komt.
  • Begin klein: start met een weekend in plaats van een week.
  • Leer de basics van meditatie vooraf! Dit is geen must, maar kan je wat gemakkelijker door de eerste dagen loodsen.
  • Ga alleen! Het is misschien verleidelijk om met een vriend of partner te gaan, maar wil je echt tot jezelf komen? Ga dan het avontuur alleen aan.
  • Als laatste tip: geniet van de rust en de lessen die je van jezelf gaat leren: een stilte retraite kan je onwijs mooie inzichten geven en zorgt voor ontwikkeling op het mentale vlak.

Nieuwste artikelen