De rol van de verklaring omtrent het gedrag bij het zoeken naar een baan

De rol van de verklaring omtrent het gedrag bij het zoeken naar een baan

In de huidige arbeidsmarkt is het steeds gebruikelijker dat werkgevers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen van potentiële werknemers. Deze verklaring, uitgegeven door het Ministerie van Justitie en Veiligheid, toont aan dat het gedrag van de aanvrager in het verleden geen belemmering vormt voor de specifieke functie waarvoor de VOG is aangevraagd. Maar wat is precies de rol van de VOG bij het zoeken naar een baan? En hoe kan het je kansen op de arbeidsmarkt beïnvloeden?

Waarom een VOG?

Een VOG kan om verschillende redenen worden gevraagd. In sommige sectoren, zoals de zorg, het onderwijs of de kinderopvang, is het zelfs wettelijk verplicht. Maar ook in andere sectoren kan een VOG worden gevraagd om de integriteit van de werknemer te waarborgen. Het kan bijvoorbeeld gaan om functies waarbij wordt gewerkt met vertrouwelijke informatie, geld of goederen.

De invloed van een VOG op je kansen op de arbeidsmarkt

Hoewel een VOG in principe geen belemmering zou moeten vormen voor het vinden van een baan, kan het in de praktijk toch invloed hebben op je kansen op de arbeidsmarkt. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je vanwege een strafblad geen VOG kunt krijgen voor een bepaalde functie. Dit kan je kansen op de arbeidsmarkt beperken.

Daarnaast kan het ook voorkomen dat je wel een VOG kunt krijgen, maar dat je toch wordt afgewezen voor een functie vanwege je strafblad. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de werkgever vindt dat het strafbare feit dat je hebt gepleegd, niet past bij de functie waarvoor je solliciteert.

Hoe vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt?

Er zijn verschillende manieren om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, ook als je een strafblad hebt. Hier zijn enkele tips:

  • Wees eerlijk over je verleden. Het is beter om zelf te vertellen over je strafblad dan dat de werkgever er via de VOG achter komt.
  • Leg uit wat je hebt geleerd van je fouten en hoe je je leven hebt verbeterd sinds je strafbare feit.
  • Zoek naar banen waarvoor geen VOG nodig is. Er zijn veel sectoren waarin een VOG niet verplicht is.
  • Maak gebruik van re-integratiebureaus. Zij kunnen je helpen bij het vinden van een baan, ook als je een strafblad hebt.

De rol van de verklaring omtrent het gedrag bij het zoeken naar een baanNieuwe baan zoeken en rol van VOG

Een VOG speelt een belangrijke rol bij het zoeken naar een baan. Hoewel het in principe geen belemmering zou moeten vormen, kan het in de praktijk toch invloed hebben op je kansen op de arbeidsmarkt. Het is daarom belangrijk om eerlijk te zijn over je verleden en om te laten zien dat je je leven hebt verbeterd sinds je strafbare feit. Daarnaast kan het nuttig zijn om hulp te zoeken bij re-integratiebureaus.

Uiteindelijk is het belangrijkste dat je niet ontmoedigd raakt bij een VOG aanvragen. Iedereen maakt fouten en het is mogelijk om je leven te verbeteren en een succesvolle carrière op te bouwen, ongeacht je verleden.

Meer weten over dit onderwerp? Bezoek dan de website van Goed om te Lezen voor meer informatie en advies.

Nieuwste artikelen