Bezienswaardigheden in ‘s-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch

Ontdek de veelzijdigheid van ‘s-Hertogenbosch, een stad met een rijke geschiedenis en tal van bijzondere bezienswaardigheden. Van imposante kerken en historische panden tot moderne musea en gezellige winkelstraten, er is voor ieder wat wils. Maak een boottocht over de Binnendieze, bewonder de werken van Jheronimus Bosch in het Art Center, proef de sfeer op de Markt of geniet van een prachtig uitzicht vanaf de Citadel. Of je nu geïnteresseerd bent in kunst, geschiedenis, cultuur of natuur, in ‘s-Hertogenbosch vind je het allemaal.

Top 50 bezienswaardigheden in ‘s-Hertogenbosch

 1. De Sint-Janskathedraal: Een indrukwekkende gotische kathedraal uit de 14e eeuw, met prachtige glas-in-loodramen en een imposante toren.
 2. Het Jheronimus Bosch Art Center: Een museum gewijd aan de beroemde schilder Jheronimus Bosch, met een uitgebreide collectie van zijn werken en een bijzondere tentoonstellingsruimte.
 3. De Binnendieze: Een uniek netwerk van ondergrondse waterwegen die door de stad stromen, waar je een boottocht kunt maken en meer te weten kunt komen over de geschiedenis van ‘s-Hertogenbosch.
 4. Het Museumkwartier: Een historische wijk vol musea, galerieën en ateliers, waar je kunt genieten van kunst, cultuur en ambacht.
 5. De Markt: Het centrale plein van de stad, omringd door historische gebouwen en gezellige cafés en restaurants, waar je kunt genieten van een hapje en drankje terwijl je de sfeer van de stad in je opneemt.
 6. Het Noordbrabants Museum: Een museum gewijd aan de kunst en cultuur van Noord-Brabant, met een bijzondere collectie schilderijen, sculpturen en andere kunstwerken.
 7. De Bossche Broek: Een prachtig natuurgebied aan de rand van de stad, waar je kunt wandelen, fietsen en genieten van de mooie natuur.
 8. Het Zwanenbroedershuis: Een historisch pand waar de broederschap van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap al meer dan 700 jaar samenkomt.
 9. Het Theater aan de Parade: Een belangrijk cultureel centrum van de stad, waar je kunt genieten van theater, dans en andere culturele evenementen.
 10. Het Stadhuis: Een prachtig historisch gebouw uit de 17e eeuw, met een opvallende gevel en een imposante raadszaal, waar belangrijke beslissingen voor de stad worden genomen.
 11. Het Design Museum: Een museum gewijd aan design en vormgeving, met een uitgebreide collectie van internationale en Nederlandse ontwerpen.
 12. De Citadel: Een voormalig militair bolwerk uit de 17e eeuw, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht over de stad.
 13. De Sint-Cathrienkerk: Een imposante neogotische kerk uit de 19e eeuw met een rijk interieur en een prachtig orgel.
 14. Het Groot Tuighuis: Een monumentaal gebouw uit de 16e eeuw, waar het stadsarchief en de bibliotheek van ‘s-Hertogenbosch zijn gehuisvest.
 15. De Verkadefabriek: Een voormalige koekjesfabriek die is omgebouwd tot een cultureel centrum, met een theater, bioscoop en café-restaurant.
 16. De Paleisbrug: Een moderne fiets- en voetgangersbrug die het station van ‘s-Hertogenbosch verbindt met het Paleiskwartier, een wijk met moderne architectuur.
 17. Het Museum Slager: Een museum gewijd aan de kunstenaarsfamilie Slager, met een bijzondere collectie schilderijen, tekeningen en objecten die een beeld geven van het leven en werk van deze Bossche kunstenaars.
 18. De Moriaan: Het oudste bakstenen huis van Nederland, dat dateert uit de 13e eeuw en nu dienstdoet als VVV-kantoor.
 19. De Orthenpoort: Een historische stadspoort uit de 14e eeuw, die de toegang vormde tot de stad.
 20. De Lange Putstraat: Een gezellige winkelstraat met tal van boetieks, cafés en restaurants.
 21. Het Kruithuis: Een oud kruithuis uit de 17e eeuw dat nu dienstdoet als museum voor moderne kunst.
 22. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC): Een belangrijk archief- en kenniscentrum van de geschiedenis van Noord-Brabant.
 23. De Parade: Een prachtig plein omringd door historische gebouwen, waar in de zomermaanden tal van festivals en evenementen plaatsvinden.
 24. Het Bastionder: Een historisch pand uit de 16e eeuw dat dienstdoet als bezoekerscentrum en informatiepunt over de vestingwerken van ‘s-Hertogenbosch.
 25. De Zuid-Willemsvaart: Een belangrijk kanaal dat door ‘s-Hertogenbosch loopt en waarlangs je kunt wandelen, fietsen en varen.
 26. Het Willem Twee concertzaal: Een belangrijk muziekpodium van de stad, waar je kunt genieten van klassieke muziek, jazz en andere genres.
 27. Het Kerkplein: Een historisch plein in het hart van de stad, omringd door prachtige gebouwen en gezellige terrasjes.
 28. De Mariënburgkapel: Een bijzondere kapel uit de 17e eeuw, waar je kunt genieten van prachtige muurschilderingen en een bijzondere sfeer.
 29. Het Natuurmuseum Brabant: Een museum gewijd aan de flora en fauna van Noord-Brabant, met een interactieve tentoonstelling voor jong en oud.
 30. Het Bolwerk Sint-Jan: Een historisch verdedigingswerk uit de 17e eeuw, dat dienstdoet als groene oase in het hart van de stad.
 31. De Stadswandeling ‘s-Hertogenbosch: Een unieke wandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, onder leiding van een deskundige gids.
 32. Het Gouverneurshuis: Een prachtig historisch pand uit de 18e eeuw, dat dienstdoet als museum voor regionale geschiedenis.
 33. De Korte Putstraat: Een gezellige straat met tal van leuke cafés, restaurants en boetieks, die vooral ’s avonds tot leven komt.
 34. Het Museum voor Hedendaagse Kunst: Een museum gewijd aan moderne kunst, met een gevarieerde collectie van schilderijen, beelden en andere kunstwerken.
 35. De Jeruzalemkapel: Een middeleeuwse kapel met een bijzondere sfeer en een rijke geschiedenis.
 36. Het Groot Tuighuis: Een monumentaal gebouw uit de 16e eeuw, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van ‘s-Hertogenbosch.
 37. De Sint-Anthoniuskerk: Een imposante kerk uit de 15e eeuw, met een rijke geschiedenis en een prachtige collectie religieuze kunst.
 38. De Vughterstraat: Een lange straat met tal van gezellige winkels en restaurants, die van oudsher bekendstaat als dé winkelstraat van ‘s-Hertogenbosch.
 39. Het Zuidelijk Toneel: Een belangrijk theatergezelschap van de stad, dat regelmatig voorstellingen verzorgt in de Verkadefabriek en andere theaters.
 40. Het Huis van Bosch: Een museum over het leven en werk van de beroemde schilder Jheronimus Bosch, met een bijzondere collectie schilderijen, tekeningen en andere kunstwerken.
 41. De Sint-Pauluskerk: Een prachtige kerk uit de 19e eeuw, met een imposante toren en een bijzonder interieur.
 42. Het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant: Een belangrijke culturele instelling van de provincie, met regelmatig wisselende tentoonstellingen en activiteiten.
 43. De Hinthamerstraat: Een lange straat met tal van winkels, restaurants en cafés, die loopt van het centrum van ‘s-Hertogenbosch tot aan het mooie Paleiskwartier.
 44. Het Sint-Jansmuseum: Een bijzonder museum in de Sint-Janskathedraal, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis en de kunstschatten van deze imposante kathedraal.
 45. Het Groot Begijnhof: Een prachtig begijnhof uit de 16e eeuw, dat dienstdoet als groene oase in het hart van de stad.
 46. De Wilhelminabrug: Een imposante brug over de Maas, met een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.
 47. Het Jeroen Bosch Art Center: Een museum gewijd aan het leven en werk van de beroemde schilder Jheronimus Bosch, met een indrukwekkende collectie schilderijen en andere kunstwerken.
 48. De Sint-Janskathedraal: Een imposante kathedraal uit de 14e eeuw, met een prachtige collectie religieuze kunst en een rijk interieur.
 49. De Tramkade: Een voormalige fabrieksterrein aan de rand van de stad, dat is omgebouwd tot een creatieve hotspot met tal van ateliers, werkplaatsen, restaurants en evenementen.
 50. De Zuiderwaterlinie: Een unieke waterlinie die loopt van Bergen op Zoom tot aan Grave, met tal van historische vestingsteden en forten, waaronder ‘s-Hertogenbosch. Hier kun je genieten van een prachtig landschap en de rijke geschiedenis van deze unieke verdedigingslinie ontdekken.

Den Bosch of ‘s-Hertogenbosch

Beide namen worden gebruikt om de stad aan te duiden. ‘s-Hertogenbosch is de officiële naam van de stad, maar in de volksmond wordt het vaak afgekort tot “Den Bosch”.

Meest bekende product van ‘s-Hertogenbosch

Het meest bekende product van ‘s-Hertogenbosch is waarschijnlijk de Bossche Bol, een grote soes gevuld met slagroom en bedekt met een laagje chocolade. Dit lekkernij is wereldberoemd en wordt inmiddels in veel verschillende bakkerijen en cafés in ‘s-Hertogenbosch en daarbuiten verkocht. Andere typische streekproducten uit ‘s-Hertogenbosch zijn onder andere de ‘Kruidenbitter’ en de ‘Echte Bossche Broek’.

Nieuwste artikelen