Alles over wonen in een tiny house

tiny house

Waarschijnlijk heb je er al eens over gehoord: een tiny house. Een klein huisje op wielen dat van alle gemakken is voorzien. Een concept overgewaaid vanuit Amerika dat steeds populairder wordt in Europa, met name in Nederland en België. Een tiny house is namelijk ideaal voor starters of mensen die niet al te veel ruimte nodig hebben, bovendien is een tiny house een stuk goedkoper dan de ‘gewone’ huizen en in deze tijden, kan dat een behoorlijke motivatie zijn. In dit artikel lees je alles over het wonen in een tiny house. 

Het concept van een Tiny House

Het idee van wonen in een tiny house is vooral gebaseerd op een minimalistische manier van leven. Het staat loodrecht tegenover materialisme en de consumptiemaatschappij: door te wonen in een tiny house gebruik je namelijk alleen de ruimte die je écht nodig hebt. Het concept is, zoals net al gezegd, overgewaaid vanuit Amerika. Het is ontstaan doordat huizen verwoest werden door orkanen en de ingestorte economie ervoor zorgde dat mensen geen ‘gewoon’ huis meer konden betalen. Een tiny house heeft een maximale oppervlakte van vijftig vierkante meter en bevat alles wat een standaard huis ook heeft, alleen dan een stuk kleiner. Tiny houses kunnen wielen bevatten waardoor ze vervoerbaar zijn, maar ook bestaan er tiny houses zonder wielen.

De ruimte in je huis

Een tiny house is zo ingericht dat alles efficiënt is. Omdat de ruimte klein is, moet elke plaats benut worden. Vaak zie je overal opbergruimte in terug: een trap die ook een kast is, een bankstel met lades eronder voor opbergruimte en natuurlijk inklapbare meubels zoals een tafel of bed. Hoewel de ruimte klein is, hoeft dit niet te zeggen dat je moet inleveren op comfort, maar je moet er natuurlijk wel tegen kunnen. Een tiny house bevat nagenoeg geen aparte ruimtes zoals een slaapkamer, samenwonen kan dan een uitdaging zijn in zo’n klein huisje.

Voor- en nadelen Tiny House

Alles heeft voor- en nadelen, zo ook wonen in een tiny house. De voordelen van wonen in een tiny house zijn de kosten, het is namelijk veel goedkoper om een tiny house te bouwen dan een gewoon huis. Een tiny house heb je namelijk al vanaf veertigduizend euro. Een ander voordeel is het duurzame aspect ervan. Door klein te wonen, gebruik je alleen wat je nodig hebt en bespaar je op materiaal en energiekosten. Ook komt het wonen in een tiny house met vrijheid, je kunt – mits het huis op wielen staat – verplaatsen van plek naar plek. Hiernaast is financiële vrijheid met een tiny house dichterbij, de kosten zijn lager waardoor je het in veel gevallen direct kan afbetalen. Nadelen van wonen in een tiny house is de ruimte, het is geen groot huis en hier moet je wel tegen kunnen. Ook is er weinig ruimte wanneer je samenwoont, is er niet al te veel plaats voor huisdieren en kan gasten ontvangen een uitdaging zijn.

Wet- en regelgeving Tiny House

Hoe zit het met de wet- en regelgeving als het om een tiny house gaat? Waar mag je zoal staan? Wanneer je een tiny house permanent wilt plaatsen, moet je een woonvergunning aanvragen voor die specifieke plaats, net als bij een gewoon huis. Informeer altijd bij je lokale gemeente wat de specifieke regels zijn voor het plaatsen van een tiny house. Wanneer je regelmatig verplaats, kan het zijn dat je tijdelijk op vakantieparken mag staan zonder vergunning, maar ook dit scheelt per gemeente. Daarom nogmaals: informeer naar de regels van jouw gemeente, voor je begint met bouwen!

Nieuwste artikelen