7 ideeën voor badkamer verwarmen 

badkamer verwarmen

De beste manieren om een badkamer te verwarmen

Hoe kan je het beste een badkamer verwarmen? Als het gaat om het verwarmen van een ruimte, zijn badkamers uniek omdat ze in de herfst- en wintermaanden gemakkelijk de kou voelen. Voeg daarbij de verhoogde vochtigheid, vochtige handdoeken en koude tegelvloeren bij. En wat een aangename ervaring behoort te zijn, loopt uit op een race om het warme water in de douche op gang te krijgen voordat je tanden beginnen te klapperen van de kou.

Gelukkig zijn er manieren om de kou weg te nemen, die niet duur zijn of je maandelijkse energierekening de hoogte in jagen. In dit artikel gaan we kijken naar de 7 beste verwarmingsopties voor badkamer verwarmen. 

7 Unieke ideeën voor badkamer verwarming

1. Wandverwarming

Elektrische wandverwarming is vergelijkbaar met een radiator, maar ze zijn meestal een permanente installatie. Ze kunnen 120 of 240 volt zijn, afhankelijk van de verwarmingseisen voor je badkamer, en moeten geïnstalleerd worden door een erkende elektricien. Ze worden in de muur gemonteerd en leveren redelijk geprijsde extra warmte voor je badkamer. De meeste modellen hebben thermostaatregelingen en sommige hebben ook timers. Deze verwarmingen zijn gerichte kachels en vereisen vaak dat je het gebied waar de wandverwarming is geïnstalleerd verhit om aan de andere kant van de ruimte voldoende warmte te leveren.

badkamer verwarming

2. Handdoekdroger

Een andere optie voor badkamer verwarming is een elektrische handdoekdroger, ook wel verwarmd handdoekenrek genoemd. Ze worden vaak beschouwd als een manier om je handdoeken te drogen en op te kloppen, maar ze voegen ook warmte toe aan een kleine badkamer. Deze apparaten zijn meestal een vast onderdeel en zijn gemaakt om een aantrekkelijke toevoeging aan de kamer te zijn, maar ze zijn niet zo efficiënt als andere verwarmingsmethoden. Net als radiatoren werken ze door spoelen in de buis op te warmen en de warmte naar buiten te stralen. Gewoonlijk worden ze bediend met een schakelaar en kunnen ze continu aan blijven staan om de opwarmtijd (5-30 minuten) te vermijden, maar dat verhoogt de energiekosten. Het grootste deel van de warmte bevindt zich bij het handdoekenrek zelf. 

3. Infrarood handdoekdroger

Een infrarood handdoekdroger daarentegen verwarmt niet de lucht, zoals de radiator handdoekverwarming. Infrarood verwarmt namelijk direct de objecten en mensen waarmee de infrarood stralen in contact komen. Dit betekent dat de wanden, vloer en meubels de warmte ook nog eens lang vast houden en ook de straling weerkaatsen. Je voelt daardoor van alle kanten de warmte in de badkamer. Dit is een heerlijke manier voor badkamer verwarmen. En niet alleen de ruimte is warm, maar ook je handdoeken.

4. Infrarood lamp en infrarood paneel

Infrarood lamp en infrarood paneel maken gebruik van infraroodstraling om de mensen en voorwerpen er direct onder te verwarmen. Een infrarood lamp wordt verkocht in 100 of 250 watt en dit is de goedkoopste manier om je badkamer warmte te geven. Een andere optie voor dit type verwarming is de combinatie van een warmtelamp en een ventilator. Het nadeel van een warmtelamp is dat de warmte vooral direct onder de lamp beschikbaar is. Dit betekent dat je de lamp dicht bij het douche- en badkamergedeelte moet plaatsen om de maximale warmte voor het persoonlijke comfortniveau te leveren.

De beste optie is dan ook een infrarood paneel badkamer. Deze is groot genoeg qua vermogen en afmeting om de gehele badkamer te voorzien van heerlijke intense en directe warmte. En bovendien verkrijgbaar in prachtige modellen, zoals een spiegelverwarming, handdoekdroger of plafondverwarming.

badkamer verwarmen

5. Natuurlijk licht

Natuurlijk licht levert vitamine D voor ons lichaam, helpt de productie van schadelijke bacteriën en organismen te verminderen, en kan een extra warmtebron zijn in de badkamer. Het voegt misschien maar een graad of twee toe aan de kamertemperatuur, maar het is een uitstekend voordeel naast het feit dat het de ruimte helder en vrolijk maakt. Het extra licht verbetert ook het zicht in de badkamer.

6. Convectiekachel

Een convectiekachel trekt koude lucht aan uit de kamer, verwarmt die met een verwarmingsspiraal of door de lucht over een met olie gevuld element te trekken, en blaast die dan terug de kamer in. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, van kleine keramische tegelkachels tot grotere met olie gevulde, ventilator gestuurde modellen. Sommige modellen worden aan de muur bevestigd, maar veel modellen zijn draagbaar. Convectiekachels produceren ongelijkmatige warmte in een kamer; het gebied dat het dichtst bij de kachel ligt zal het warmst zijn.

7. Vloerverwarming badkamer

Vloerverwarming met stralingswarmte is een uitstekende optie als je streeft naar een evenwichtige warmte in de hele badkamer, vanaf de vloer. De warmtebron bevindt zich onder de vloer, uit het zicht, en werkt efficiënter dan de meeste andere opties. De bron kan elektrisch of warm water zijn. Het is een uitstekende keuze bij een verbouwing, waarna je heerlijk in een warme woning kan wonen en altijd geniet van een comfortabele badkamer.

Nieuwste artikelen